2017. május 13., szombat

KÖZTULAJDONÚ CÉGEK KORÁBBAN SOHA NEM FINANSZÍROZTAK KÖZVETLENÜL POLITIKAI KOMMUNIKÁCIÓT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Sepsi Tibor
2017.05.12.


A szellős magyar párt- és kampányfinanszírozási viszonyok közt az állami cégek mindig fontos, de eddig csak közvetett szerepet játszottak a mindenkori kormánypártoknak kedves politikai üzenetek megjelenítésében. Most viszont minden jel arra mutat, hogy az MVM-mel az Orbán-kormány közvetlenül finanszíroztathat közpénzből nyílt politikai kommunikációt. Nyilván nem azért, mert a kormányközeli magánvállalkozók ne tudnának bármikor összedobni a CÖF-nek félmilliárdot, hanem inkább azért, mert ha valami közpénzből is mehet, akkor ezt miért ne tennék meg.

Arra senki fel se kapja már a fejét, ha a legnagyobb állami tulajdonú cégek választási kampányidőszak előtt felpörgetik a hirdetési kampányaikat a kormánybarát felületeken. Az adott cég üzleti érdekeivel indokolhatatlan média- és hirdetésvásárlás is akkor volt talán utoljára hírértékű, amikor Torgyán József minisztériumának a lakosság felé semmiféle szolgáltatást nem végző cégei hirdettek lassan két évtizede az akkor Torgyán doktor elnöksége alatt álló Fradi hirdetőtábláin.

Ugyanígy bevett gyakorlat az is, hogy az állami cégek (köztük az elmúlt években százmilliárdos játékosként az MVM-Szerencsejáték Zrt.-Magyar Posta triászt ezen a területen leköröző Magyar Nemzeti Bank) “társadalmi felelősségvállalási programjaiban” első látásra is könnyű azonosítani a kormányzati holdudvar aktívan politizáló szereplőit.

Egy határt azonban a köztulajdonú cégek eddig sohasem léptek át: nem finanszíroztak közvetlenül politikai kommunikációt.

Ennek a visszafogottságnak, úgy tűnik, mára vége. A HVG április végi értesüléseit visszaigazoló tegnapi MVM-válasz ugyanis egyértelművé teszi, hogy a Civil Összefogás Fórum (CÖF), pontosabban az annak szervezeti hátterét adó Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) 508 millió forintot kapott tavaly egy 2017. november végéig szóló támogatási szerződés keretében az MVM-től.

A CÖKA friss “tisztázó”, valójában inkább csak további kérdéseket felvető közleménye szerint ugyanakkor az összeg 400 millióra nettósodott 27% áfafizetési kötelezettség mellett. Már ezt sem értjük, ugyanis az MVM egyértelműen támogatásról beszélt, ami csak közhasznú szervezetnek nyújtott adomány lehet, hiszen még arról is nyilatkoztak, hogy ez 101,6 millió forinttal csökkentette az adóalapjukat.

Ehhez képest lehetetlennek látszik, hogy a támogatás ellenérték fejében adott juttatás legyen, így áfát kelljen utána fizetni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.