2017. május 19., péntek

AZ ELLOPOTT VÉKA - SAJTÓSZEMLE A VILÁGBÓL

HUPPA BLOG
Szerző: Konok Péter
2017.05.18.


A két héttel ezelőtti orosz sajtószemlében esett szó Ruszlan Szokolovszkij peréről. Igen, ő az a fiatal videóblogger, akit templomi pokémonvadászatért és más minősített ateista bűnökért vontak felelősségre Oroszországban (bár, hogy a pokémonvadászat – vagyis mikor az ember okostelefonja segítségével virtuális lényecskéket keres és talál valóságos és szakrális terekben – mennyiben tekinthető ateizmusnak, valójában érdekes kérdés). Az ügyész három és fél év börtönbüntetést kért rá, mégpedig azzal az indokkal, hogy Szokolovszkij „szélsőséges nézeteket terjesztett és megsértette a hívők vallási érzületét”.

Nos, ha én vallási érzület lennék, nemigen érdekelne, hogy sértegetnek. Vallásként amolyan kétségtelen igazságként tekintenék magamra, leperegne rólam a hitetlenek és pokémonkövetők minden gúnyolódása. Dogmáimat (ha lennének dogmáim) nem csorbítaná az élc és a kacaj. Ha kissé ideges, neurotikus vallás lennék, akkor azzal nyugtatgatnám magam, hogy a gúnyolódók úgyis valami pokolra jutnak, úgyhogy csak magukkal tolnak ki. Ha megengedőbb, elmélázóbb vallás lennék, akkor meg megvonnám a vállam, és például mantrákat dúdolnék (ha lennének mantráim). Mert ugye, ha vallás lennék, akkor hinnék magamban; a hitem pedig erősebb lenne a gúnynál. Különben eléggé gagyi kis hit lenne, amit igazán nem szeretnék. Viszont akkor irtóra zabos lennék, ha mindenféle szemforgató, szentfazék haszonlesők, politikai lélekkufárok és önjelölt erkölcscsőszök máglyákat állítanának, lövöldöznének, netán törvénykeznének a nevemben és a “védelmemben”. Azt roppant gyalázatosnak tartanám.

De nem is ez a lényeg. A relatíve jó hír: Szokolovszkij „csak” három és fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A bírónő elismerte az ügyész vádjainak jogosságát, ám – jórészt a heves nemzetközi visszhang hatására – próbaidőt adott a bloggernek, vagyis kimondta, hogy Oroszországban bűncselekmény ugyan képzelt lényeket keresgélni egy templomban, ám a szociális médiában és a sajtóban túl nagy lett a figyelem ahhoz, hogy bevállalják a letöltendő börtönt, különösen egy olyan fiatalember esetében, aki amúgy nem igazán veszélyes a rendszerre, viszont óriási követőtábora van azok között az orosz tinédzserek között, akikre a putyini rezsim amúgy szívesen építkezne.

Maga Szokolovszkij a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a sajtó támogatása nélkül alighanem már úton lenne valamelyik átnevelőtábor felé. Persze, az efféle dolog mindig kétélű: az inkriminált (szerintem bénácska, de hát nem én vagyok a célközönség) videó nézettsége e cikk írásakor kétmillió száznyolcvanezer, és még mindig folyamatosan nő.

Van azonban egy rossz hírem is: Szokolovszkij ügye nem egyedülálló, máshol is történnek hasonlók. És itt most nem apró, dacos putyini szatellitállamokra gondolok, mert ez itt elvileg egy nemzetközi sajtószemle, nem gyarmati híradó, hanem úgynevezett stabil és bevett demokráciákra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.