2017. május 4., csütörtök

ÉRVEK ÉS ELLENÉRVEK - BRIT VÁLASZTÁSOK A KILÉPÉS ELŐTT

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Losoncz Miklós
2017.04.28.


Theresa May miniszterelnök nemrégiben általános meglepetésre előrehozott parlamenti választásokra tett javaslatot, amit a brit alsóház nagy többséggel jóváhagyott. A legfőbb indok az, hogy a közvélemény-kutatások a Konzervatív Párt kimagasló támogatottságát mérik. Ennek ellenére a kockázatok sem elhanyagolhatók. Az előrehozott választások nem érintik érdemben a kilépési folyamat jogszabályokban rögzített ütemezését. A konzervatív parlamenti többség remélt nagyarányú gyarapodása megkönnyítheti a kilépési szerződés rendelkezéseinek hazai elfogadtatását, de nem feltétlenül növeli a brit kormány alkuerejét az európai uniós intézményekkel folytatott tárgyalásokon.

Theresa May brit miniszterelnök 2017. április 18-án bejelentette, hogy többször megismételt korábbi ígéretétől eltérően idén június 8-ra előrehozott parlamenti választást ír ki. (A következő választást a vonatkozó törvény alapján 2020-ban tartották volna.) A javaslatot az alsóház a következő napon óriási többséggel (522 igen, 13 nem) elfogadta. A formális választási kampány a parlament május 2-i feloszlatása után kezdődik.

A miniszterelnök szerint a parlamenti választások előrehozatalának célja az, hogy a kormány erősebb felhatalmazást kapjon az EU-ból való kilépésről folytatott tárgyalásokon, ezzel összefüggésben növelje a brit alkuerőt az európai uniós intézményekkel szemben. Az erősebb, pontosabban a demokratikus felhatalmazás igénye indokoltnak tekinthető. Theresa May ugyanis nem parlamenti választások eredményeként nyerte el megbízatását, még csak nem is a saját pártja választotta meg, hanem a David Cameron miniszterelnök tavaly nyári lemondása utáni utódlási harcban vált befutóvá. Feltehetően azért, mert nem volt igazán karakteres álláspontja, „vonakodó maradáspártinak” könyvelték el, és éppen ez a langyos magatartása tette alkalmassá a feladatra (a The Economist hamar ráragasztotta a „Theresa Maybe” gúnynevet), hogy egyben tartsa az EU-ból való kilépést illetően súlyosan megosztott konzervatívokat, és levezényelje a kilépést.

Az előrehozott választások mel­letti érvek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.