2017. május 14., vasárnap

EURÓPA MEGMENTŐJE?

HVG ONLINE - NYÜZSI
Szerző: Ungváry Krisztián
2017.05.11.



"Európa erős embere" egyelőre az unió kifosztásán és elárulásán dolgozik.

Orbán Viktor büszkén hivatkozik arra, hogy neki köszönhető a „migránsok”, pontosabban a háborús menekültek feltartóztatása. Párthívei töretlenül hisznek ebben, és lassacskán ez a „vívmánya” válik legfőbb önlegitimáló tettévé.

Közelebbről nézve azonban a kép egyáltalán nem ennyire egyértelmű. A magyar kormányfő ugyanis legalább annyira hajlandó olyan politikai formációk támogatására, amelyek Európára menekültek millióit zúdítják, mint a menekülők feltartóztatására. Szíria elnéptelenítésének gyakorlati végrehajtója ugyanis az orosz elnök, Vlagyimir Putyin. A szíriai polgárháborúnak természetesen több felelőse is van. A felelősök közül azonban csak az orosz fél az, akinek a nincstelenné tett milliók Európára irányítása politikai érdeket jelent. Orosz katonai segítség nélkül az Asszad-rezsim már nem létezhetne. Az orosz katonai segítség elsősorban olyan harci technikák alkalmazását jelenti, amelyek tömegesen semmisítik meg az ellenzékinek tekintett szunnita lakosság épületeit. Asszad stratégiája ugyanis abból áll, hogy elnépteleníti azokat a területeket, amely lakosságának lojalitását nem lehetséges visszaszerezni. Ez sokkal egyszerűbb és olcsóbb módszer területek elfoglalására, mint a lakosság politikai megnyerése. Az exportált orosz haderő jelentős mértékben OFAB-250 bombákat használ, amelyekkel nem is lehet precíziós célzást végrehajtani. Emellett az orosz hadsereg saját bevallása szerint eddig nem kevesebb, mint 162 különféle fegyvert próbálhatott ki ezen a hadszíntéren a civilek kárára. Tehát nyíltan bevallották, hogy gyakorlatilag a szír lakosságon kísérletezgettek fegyverekkel. Sejthetjük, hogy ennek során mennyiben voltak tekintettel az ártatlanokra. Az orosz fegyverek változtatták az elővárosaival együtt 2,5 milliós Aleppó jelentős részét szellemvárossá. A pusztítás azokra a vidéki településekre is jellemző, amennyiben annak lakossága szunnita, a jelenség tehát egyáltalán nem csak Aleppóra korlátozódik.

Putyin szíriai beavatkozásának számos oka van, ezek közül semmiképp sem elhanyagolható az a szempont, hogy a nincstelenné tett és elűzött emberek milliói alapvetően Európa számára jelentenek biztonsági kihívást. Arra, hogy az orosz elnök szándékosan gerjeszti a menekülthullámot, a bevetett fegyverek jellege és bevetésük módja már önmagában is elég bizonyíték, nem beszélve arról, hogy Putyin Asszadtól semmilyen formában nem kérte a tömeges elűzés leállítását. Az orosz elnök tehát szíriai szereplését Európa destabilizálására használja...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.