2017. május 14., vasárnap

MAGYARORSZÁGON ELTÖRLIK A SZABAD ÉS TISZTESSÉGES VÁLASZTÁSOKAT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.14.


A Guardian vezércikke szerint a magyarokat, lengyeleket és törököket immár tekintélyelvű alapokon kormányozzák. Az uniót csak a több Európa mentheti meg. A Néppárt haladékot adott Orbán Viktornak.

Guardian

A világban olyan államokban számolják fel a liberális demokrácia meghatározó elemének számító szabad és tisztességes választásokat, mint Magyarország, Lengyelország és Törökország. A vezércikk szerint névleg mind a három demokratikus, vagyis az embereket rendszeresen az urnákhoz hívják, ám mind a hármat tekintélyelvű módon kormányozzák, igaz az autoriter hatalom szintje más és más. A Freedom House azt állapította meg tavaly, hogy a földön már a 11. egymást követő évben szorul vissza a globális szabadság. A nyugati társadalmak immunisnak tekintik magukat az illiberális irányzattal szemben. Azt gondolják, hogy a választási rendszerüket nem lehet kikezdeni, ám az veszélyes önhittség. A pálya mind inkább azok felé lejt, akik sokat tudnak költeni a kampányra. Amerikában pl. az ilyen pénzek 60 %-át 132 ember adta össze, vagyis a szupergazdagok segítették hatalomra az önállóságát hangoztató Trumpot. Nagy-Britanniában elvileg sokkal szigorúbb a választási hadjárat finaszírozásának szabályozása, ám a Brexit ügyében látni, hogy könnyedén megkerülték a tilalomfákat. A nagytőke egyre inkább képes manipulálni a politikai vitákat, főleg a közösségi portálokon keresztül. Márpedig ez aggasztó kérdéseket vet fel a demokrácia szempontjából.

Spiegel

A hetilap arra figyelmeztet, hogy Európa részéről minden támogatást meg kell adni az új francia elnöknek, mert ha kudarcot vall, jön Le Pen és azzal vége az uniónak. A világ veszélyben van, nemcsak a terrorizmus, hanem épp olyan mértékben az EU esetleges összeomlása miatt is. Visszatér a nacionalizmus, a népek önzése, az pedig felszámolhatja a háború utáni összefogást, véget vethet a megbékélésnek, ami az eddigi rend legfőbb célja volt. Csak éppen a háborús nemzedék távozásával kezd feledésbe merülni. Macron győzelme ne tévesszen meg senkit, a franciák egyharmada a szélsőjobbos Le Penre voksolt, aki szégyentelenül rasszista és nacionalista, és akinek láthatólag nincs ínyére az európai egység. Ezért ismét határozottan ki kell állni a szolidaritás mellett, ami ez esetben azt jelenti, hogy meg kell engedni a franciáknak a gazdasági megszorítások fellazítását. Ehhez a németeknek fel kell adniuk a takarékosság politikáját, hozzá kell járulniuk az unió reformjához. Különben búcsút inthetünk az uniónak és a földrész ismét tele lesz olyan nemzetekkel, amelyek csak a saját érdeküket nézik. És készek akár erőszakkal érvényt szerezni annak. Vagyis a kiutat csakis a szorosabb együttműködés hozhatja el.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.