2017. május 16., kedd

EZ VOLT AZ ELMÚLT 18 ÉV LEGHALÁLOSABB TELE MAGYARORSZÁGON

444.HU
Szerző: haszanz
2017.05.16.


Szeptember óta többen halnak meg Magyarországon, mint az előző évben. Januárban és februárban pedig olyan sokan haltak meg, mint utoljára 1999-ben az első két hónapban. 

A kedvezőtlen tendenciára sokáig a Központi Statisztikai Hivatal sem figyelt fel. Havonta jelenik meg gyorstájékoztató a KSH-ban a népmozgalomról. Ősszel ezekben az első, nyers adatok alapján még nem jelezték, hogy nő a halálozás Magyarországon. A februári adatokról beszámoló (április végi) tájékoztatóban viszont már azt írják:

„A halálozások számának tavaly szeptember óta tartó emelkedése tovább folytatódott. 2017. január–februárban 26 970-en vesztették életüket, ami nagymértékű, 21%-os emelkedést, számszerűen 4658-cal több elhunytat jelent az egy évvel korábbihoz képest. A szökőnaphatást figyelembe véve az elhunytak számának emelkedése még jelentősebb mértékű, 23% volt. ”

Megpróbáltuk megtudni az okokat. Ez nem annyira egyszerű. A KSH gyorstájékoztatójában ugyanis csak a halálozások száma szerepel és arra vannak adatok, hogy mennyi idősen hunytak el.

Az idősebb korosztályban haltak meg többen, az elhunytak között több az idős nő. Mindkét nem esetében már 60 éves életkor felett látszik, hogy megnőtt az elhunytak száma az előző évhez képest. A nőknél a 85-89 éves korosztályban volt különösen magas a halálozás idén január-februárban. (A férfiak száma ebben a korosztályban már eleve jóval alacsonyabb.)

A részletesebb adatok feldolgozása lassúbb folyamat, így arról, hogy 2017 drámai első két hónapjában miben hunytak el a magyarok, csak később lesznek információk. A KSH-ban ugyanakkor azt feltételezik, hogy az influenzajárvány miatt hunytak el többen.

Pusztán a halálokokat feltűntető statisztikák alapján ezt nem lehet teljes biztonsággal kijelenteni. Ez nem jelenti azt, hogy nem az influenzajárvány van a háttérben, csak a statisztika nem teszi lehetővé a százszázalékos bizonyosságot.

A halálokokat összesítő statisztikában ugyanis a halál okaként leggyakrabban az elhunyt krónikus betegségét tüntetik fel. Így megtörténhet, hogy a fertőzés egy már eleve legyengült szerzetet támad meg és okozhatja a korábbi halált, de a statisztikában a krónikus betegség szerepel majd.

Ráadásul a halálokokat is tartalmazó részletes adatok feldolgozása hosszabb időt vesz igénybe, a KSH-ban a halálokok feldolgozásában jelenleg 2015-nél tartanak. Ez most mégis tanulságos, mert nagyon sok a hasonlóság az akkori és a mostani drámai tél között...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.