2017. május 8., hétfő

LE PENT VÁLASZTÁSON ÁLLÍTOTTÁK MEG, DE ORBÁNT CSAK ELZAVARNI LEHET

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.05.08.


A francia elnökválasztás eredménye vereség Orbánnak, aki elvesztette esélyét, hogy támogatást szerezzen EU-ellenes, nacionalista politikájához.

Emmanuel Macron lesz május 15-től Franciaország köztársasági elnöke. Olyan szavazati aránnyal, (66-34) nyert a balliberális politikus a választás második fordulójában a szélső jobboldali Marine Le Pen ellen, amilyet Orbán Viktor pártja a legjobb korszakában sem tudott az urnáknál elérni, és egyre kisebb az esélye, hogy a felcsúti fenomén valaha is képes lesz a magyarok szavazatainak kétharmadát begyűjteni, maga vagy a pártja számár, mégpedig annak ellenére sem, hogy Magyarországon – szemben Franciaországgal – semmilyen feltétele sem adott egy szabad és demokratikus, az ellenzéknek a kormánypárttal azonos esélyt adó választásnak.

A 2018-ban tartandó magyar parlamenti választás körülményei nem felelnek meg az európai normáknak, a ma érvényes választási törvény és a választási szabályok a hatalmon lévő párt, a Fidesz számára igazságtalan előnyöket biztosítanak, kizárva annak lehetőségét, hogy a választók valódi alternatívákkal megismerkedve dönthessenek arról, kiket juttassanak a parlamentbe. A magyarok nem szavazhatnak és nem választhatnak szab
adon, mint a franciák vasárnap.

Ausztria, Hollandia után most Franciaországban maradt el az Orbán Viktor által megjósolt és remélt fordulat, vagyis a liberális demokratikus rendszert nem sikerült egy jobboldali illiberálisra cserélni. Az Európai Unió egyik meghatározó országa EU- és piacgazdaság párti marad, a hagyományos liberális demokrata értékek egyidejű megőrzésével. Emmanuel Macron az erős és a nemzetállamok közös érdekei mentén kormányzott, tovább intézményesített egységben működő, szükség esetén kétsebességessé alakított Európa híveként, jelentősen meg fogja erősíteni az eurózónát és az EU-t vezető német-francia tengelyt, amely ugyancsak szilárdulni és stabilizálódni fog a közelgő német választások eredményeképpen, amelyen az esélyes indulók között nincs olyan erő, amely ne Németország eddigi EU-párti politikájának folytatása, még inkább erősítése mellett tenné le a voksát.

A május 7-i vasárnap nagy vereséget hozott Orbán Viktor számára, aki minden esélyét elveszítette arra, hogy jelentős támogatást szerezzen EU-ellenes, szélsőjobbos, demagóg, illiberális és nacionalista politikájához a kontinens mérvadó országaiban, ezúttal Franciaországban. Az EU-val szembeni magyar politika és Orbán nemzetközi szerepvállalása, mindenek előtt Oroszországgal és Törökországgal kapcsolatban, valamint fellépése a magyar demokráciával szemben, minden eddiginél keményebb bírálatban fog részesülni Brüsszel és vezető ereje a német-francia szövetség által...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.