2017. május 14., vasárnap

NEM SZÁMÍTOTT, KI HONNAN JÖTT, AZ ASZTAL KÖRÜL MIND EURÓPA POLGÁRAI VOLTUNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.05.14.


A tegnapi napon volt szerencsém egy érdekes beszélgetésben részt venni. Egy észak-ír srác, egy spanyol és egy katalán lány társaságában. Európa volt a téma, melyben értelemszerűen Magyarország is terítékre került, azonban általánosságban az Unió volt a beszélgetés főszereplője. A Brexit óriási károkat okozhat mind az Unióban, mind az Egyesült Királyság területén. Ugyan a mai napig csak találgatnak és jósolnak a szakértők, annyi bizonyosnak tűnik, hogy több hátránya, mint előnye lesz ennek a döntésnek.

A Brexit megmutatta, mi is a probléma a mai politikai életben. A fiatalok ugyanúgy tehetnek a kilépésről, mint az idősek. Az idősebb generáció olyan témában döntött, ami az ő jövőjüket már kevéssé fogja befolyásolni. A nyugdíjukat nem igazán érinti a Brexit, sem a munkahelyük elvesztésétől, Európa kapuinak bezárásától nem kell félniük. A Brexit a szabad utazás, munkavállalás és tanulás lehetőségétől vágja el a felnövekvő generációt. Mindenki úgy szavazhat, ahogy csak jónak látja, ez is a demokrácia egyik fontos eleme. Azonban a Brexitet a szavazástól távolmaradók magas aránya döntötte el. Ennek a felelőssége a fiatalokat terheli.

Valamiért divat lett apolitikusnak lenni. Igen sokan büszkék arra, hogy nem foglalkoznak politikával. Majdnem olyan menő lett, mint azt mondani nagy büszkén, hogy nem nézünk televíziót. Nekem csak azt magyarázza meg valaki, miért is lett ciki a politikai életben részt venni – de legalábbis követni azt – vagy épp tévét nézni? Valaminek az ignorálása miért is oldaná meg a problémát? Csak magunktól vesszük el a lehetőséget. Becsukott szemmel, némán járni az utcákat nem dicsőség.

Ez a generáció volt az, amely a Brexitről – távolmaradással – döntött. Nem igazán hibáztathatnak mást azért, hogy az európai bankszektor nagyja kivonul Londonból, azért hogy az NHS (egészségügyi rendszer ) akár össze is omolhat munkaerőhiány miatt, vagy hogy teljes szektorok fognak lelassulni a bevándorlók hiányában. És még lehetne sorolni. Sokan azt hiszik, ha távol maradnak a szavazásoktól, azzal jól betettek a rendszernek. Megmutatták nekik. Ellenkezőleg.

Ezért is aggaszt, hogy mi következhet 2018-ban. Igen sokan gondolják, hogy a szavazás értelmetlen. Nincs kire szavazni, vagy ha van is, mit érdekeli az őket, úgyis korrupt párt kerül hatalomra. Tehát el sem mennek szavazni. Sokan gondolkoznak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.