2017. május 4., csütörtök

TIMMERMANS SZERINT ORBÁN IMMÁR HIÁBA PRÓBÁL TRÜKKÖZNI, EURÓPA PONTOSAN LÁTJA KÉTKULACSOSSÁGÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.04.


A brüsszeli Bizottság 2. embere sürgeti, hogy az európaiak is álljanak a nyílt társadalmat szorgalmazó politikusok mögé, mert a nacionalisták és a popolisták az EU végét akarják, e tekintetben különösen aggasztónak nevezte azt, amit az autokrata magyar és lengyel kormány művel. Egy amerikai-szlovák, illetve egy magyar elemző ötféle módszert ajánl a Trump-féle Amerikának Orbán Viktor megállítására. Két holland kutató pedig azt bizonyítja, hogy a Néppárt idáig sunnyogott a Fidesz ügyében, nem érdekelték a sorozatos magyar jogsértések. Idehaza Putyin jelenti a közös nevezőt a hatalom ellenfelei számára.

Die Zeit

A Bizottság alelnöke igen nyugatalanítónak tartja, ami Magyarországon és Lengyelországban folyik. Timmermans szerint ugyanis az unió értékeken alapszik, ám ha felülkerekedik az a nézet, hogy a többség birtokosa azt csinál, amit csak akar, akkor vége az EU-nak. A lengyeleknél alapvető veszély fenyegeti a jogállamot. Viszont ha a közösségi jogot nem ugyanúgy alkalmazzák a tagállamokban, akkor az egységes piac sem működik. Már csak ezért is ragaszkodni kell ahhoz, hogy a lengyel állam ne rohanja le az igazságszolgáltatást, ám ehhez a Bizottság egymaga nem elegendő. A politikus ebben a hónapban meg akarja vitatni a tagországokkal a lengyel helyzetet, hogy Varsó ne csupán Brüsszeltől hallja a bírálatokat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a többiek általában igen visszafogottak a renitens tagokkal szemben, pedig a megbékítés politikája nem célszerű. De egyre többen fogják fel, hogy ami a magyaroknál és a lengyeleknél történik, az kihat az egész unióra. Ha nem tesznek semmit a tekintélyelvű irányzatok ellen, akkor szétszakadhat az EU.

Timmermans elmondta, igencsak felháborodottan fogadta, hogy Orbán Viktor a minap burkoltan zsidózott Soros György kapcsán. A múlt héten mégsem reagált az Európai Parlamentben erre az antiszemita provokációra, mert az félrevitte volna az egész vitát. Viszont úgy látja, hogy a Bizottságnak a jövőben az eddiginél sokkal inkább bele kell szólnia a magyarországi dolgokba. Ennek sokkal több értelme van, mint kívülről támadni Orbánt és a többieket. A miniszterelnök mindig kóstolgatja, hol vannak a határok, és ha úgy érzi, hogy falba ütközött, akkor leáll. Kaczynski azonban sokkal inkább ideológia-vezérelt, mint magyar kollégája. Orbán mindent megtett a választási győzelem érdekében, ám nem kockáztatta meg, hogy töréspontig jussanak a dolgok a közösséggel. Csakhogy a továbbiakban nem megy ez a kettős játék, tehát hogy mást mond a magyaroknak idehaza, mint Brüsszelben. Európa most már átlát rajta. A CEU ügyében elszámította magát, valószínűleg ő is tudja, hogy túl messzire ment.

De az is világos, hogy Brüsszel nem tud megállítani egyetlen államot sem, ha az egy bizonyos irányban akar haladni. Ám az jó, hogy mindkét országban a lakosság nagy többsége az EU mellett van, erre lehet építeni. A szankciókhoz az eszközök meglennének, csak éppen a politikai akarat hiányzik hozzájuk. És ha ezeket nem vetik be Budapest és Varsó megállítására, akkor teljesen felesleges új eszköztárban gondolkodni. A legrosszabb persze az volna a két állam számára, ha tényleg szakítanának az unióval. Hiszen ebben az esetben elmaradnának pl. a külföldi beruházások, mert megszűnnének a jogi garanciák. Hála isten, egyre inkább felismeri Európa, hogy harcolni kell a közös értékekért. És éppen azokért tüntetnek a magyarok, a lengyelek és a románok is. A nacionalisták és a populisták meg akarják semmisíteni Európát, ám ezzel szemben állnak a nyílt társadalmat képviselő politikusok. Itt az ideje, hogy az európaiak is elkezdjenek küzdeni – mutatott rá az alelnök...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.