2017. május 29., hétfő

VIRÁGZIK AZ ALT-RIGHT MAGYARORSZÁGON - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Csernyánszky Judit
2017.05.29.


Hogy vált Magyarország az Alt-Right menedékhelyévé – címmel adta közre az amerikai The Atlantic politikai-történelmi folyóirat elemző írását az alternatív jobboldal magyarországi terjeszkedéséről.

Az alternatívon természetesen szélsőjobbot kell érteni. Az Orbán menekültellenes politikáját hirdető Fideszt nemes egyszerűséggel leszélsőjobbozta Carol Schaffer szerző és egybemosta a Jobbikkal. Mindezt a magyar kormányfő évértékelőjéből vett mondatra alapozva tette: miszerint „Az igazi menekültet persze be fogjuk fogadni: németet, hollandot, franciát, ha az elveszített otthonát nálunk akarják megtalálni.” fogalmazott még februárban Orbán. Tekintve, hogy a Franciaországból, Svédországból, Németországból, az Egyesült Államokból érkezettek már évek óta itt vannak, akik hazájukban a megvetett liberalizmus elől menekülnek Magyarországra. Innen, a virágzó Alt-Righ Budapestjéről igyekeznek szétszórni világszerte a szélsőjobb és gyűlöletkeltő nézeteiket, amelyek egyik gyűjtőhelye az Arktos Media Kiadó, amely propagálja többek között a putyinizmus értelmiségi gurujának, Alexander Druginnak a nézeteit is - angolul. Két fő szerkesztője Daniel Friberg és John B. Morgan. Előbbiről tudható, Vona Gábor és Gyöngyösi Márton ismerőse. Morgan pedig egy új fehér-nacionalista kiadót is létrehozott Counter-Currents néven szintén Budapesten. A 21. század értelmiségi fasisztájának titulált Julis Evola is ebbe a körbe tartozik, akinek legnépszerűbb könyve, a fiatalok fasiszta nevelésének Kézikönyve. Evolának pedig nagy rajongója a Fehér Ház egyik stratégiai tanácsadója, Trump ideológiai támasza, Steve Bannon, aki a Breitbart médiától jött. S úgy tudni, a Breitbart Budapesten is üzemeltetni akar egy honlapot - magyarul. Egyébként ehhez a társasághoz tartozik még a francia Almássy Ferenc és az amerikai RamZPaul és a hazánkból pénteken kiutasított skót Nick Griffin, aki a Nemzetközi Templomos Lovagokat fogja össze. Persze korai lenne azt feltételezni, hogy a hatóságok komolyan aggódnának a Griffin jelentette nemzetbiztonsági fenyegetés miatt, ahogy ezt beállították. Merthogy az Alt-Rigth továbbra tündököl és terjeszkedik Magyarországon.

Marc Griffinnel foglalkozott a Scottish Daily Record skót újság is, de mire elolvashattam volna a cikket, már levették az oldalról, ami szintén önmagért beszél.

Viszont annál nagyobb szórásban számolt be a hétvégén a nemzetközi sajtó – így arab és zsidó, de német, osztrák és angol, amerikai portálok is a közszolgálati 1-es csatornán bemutatott iráni gyűlöletjelenetről. Ebben Ali Hosseini Khamenei, Irán legfelső vallási vezetője a milliárdos Soros Györgyöt gonosz cionistaként bélyegezte meg, aki egyrészt felelős a menekültek beengedéséért, másrészt az ő segédletével döntötték meg Iránban Ahmedinezsád kormányát. Israel National News megjegyzi, Soros Izraelben szélsőbalos civil szervezeteket is támogat. Idézi Radnóti Sándornak a Híradóval szembeni kritikus megjegyzését is, miszerint zsidóellenes szemlélete miatt ez a médium hitelét vesztette...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.