2017. június 23., péntek

A LÓ TÚLSÓ OLDALA - AZ EGYHÁZI ISKOLA TÁMOGATÁSRÓL

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Mátrai Anna
2017.06.22.

A következő tanévben az állami iskolába járó gyerekek támogatása 58.300 forintra csökken, míg az egyházi iskola tanulóié 200.000-re nő.

A különbség a dologi költségeknél jelentkezik igazán,

nem a tanárok fizetésénél. Az állam -valami ismeretlen okból- súlyosan diszkriminálja saját intézményrendszerébe járó diákjait, vagyis az összes diák 80 százalékát, miközben tavaly egy kormányrendelettel 118 milliárdos támogatást ítéltek oda az egyházaknak.

A Költségvetési Felelősségi Intézet a tavalyi költségvetés alapján kiszámolta, hogy az állami iskolákba járó gyerekek egy főre jutó támogatási összege (61,3 ezer forint) 2,6-szor kevesebb mint az egyházi iskola tanulóié (160 ezer forint). Ha ez nem lenne elég vérlázító, a következő tanévben az állami iskolába járó gyerekek támogatása 5 százalékkal (58,3 forintra) csökken, az egyházi iskolába járóké pedig 200 ezerre nő. A különbség tehát fokozódik, 3,4-szeresre.

Ezzel szemben Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára azt állítja, hogy az egyházi iskolák sem kapnak többet, mint az állami intézmények. Azt is elmondta, hogy amit például az állami intézmények beruházásra költenek, azt az egyházi fenntartók nem kapják meg.

Palkovics László oktatási államtitkár viszont

nagyon is látja a különbséget: ameddig a tanárok bérére ugyanannyi jut, addig a dologi költségeknél más a helyzet. Ide tartozik például a közműdíjak, a kréta vagy a digitális táblák vásárlásának fedezése.

Ráadásul a jogszabályok alapján súlyos különbségek vannak az „állami” és az egyházi iskola jogosultságai között is: pl. az egyházi iskoláknak nincs körzeti ellátási kötelezettségük, így kiválogathatják a legjobb képességű diákokat, akár az egész országból is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.