2017. június 6., kedd

ARAB ORSZÁGOK SORA SZAKÍTOTTA MEG A DIPLOMÁCIAI KAPCSOLATOT KATARRAL - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.06.06.



A Financial Times közli azt az értesülést, amely némi magyarázattal szolgálhat a hétvége nemzetközi politikai meglepetésére, arra, hogy egy sor arab ország váratlanul megszakította a diplomáciai kapcsolatokat - és villámgyorsan elvágta az együttműködés különböző szálait - Katarral, az Arab-félsziget egyik piciny nyúlványán található dúsgazdag olajsejkséggel, a terrorizmus támogatásával vádolva a katari vezetést.

A londoni lap úgy tudja: Doha – a katari főváros - mintegy egymilliárd dollár összegű váltságdíjat fizetett áprilisban az Irakban elhurcolt katari királyi család tagjaiért. Eszerint a váltságdíjat a katari királyi család 26 tagjáért fizették ki, akiket még 2015 decemberében hurcoltak el egy vadászatról Dél-Irakban ismeretlen fegyveresek. A Financial Times tudni véli, hogy a váltságdíj az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló egyik szíriai fegyveres csoporthoz, valamint iráni biztonsági tisztségviselőkhöz folyt be.Hogy akkor most Katar tényleg bűnös vagy maga is áldozat, egyelőre nem mondható meg teljes bizonyossággal.

Szintén a Financial Times című londoni lap, a brit pénzügyi körök, valamint a brüsszeli eurokraták napi bibliája terjedelmes riportban mutatja be a CryptTalkmobillehallgatás ellen védő megoldás hazai kifejlesztőjét. A magyar startup – derül ki az írásból – tavaly márciusban ellentmondásos helyzetbe került, mert egy kormányzati tisztségviselő a terrorizmus elleni küzdelemre, az állami lehallgatási igényekre hivatkozva be akarta tiltatni a biztonságos telefonálás ezen alkalmazását, miközben a Magyar Innovációs Szövetség ugyanazon a héten tüntette ki a CryptTalk mögött álló, Svédországban bejegyzett Arenim Technologies vállalkozást, mint az év innovatív start-up-ját. Kun Szabolcs vezérigazgató a Financial Times-nak elmondta: az állam minden jogszerű biztonsági szempontját illetően készek lennének az együttműködésre, beleértve az ügyfél előfizetésének a zárolását is, de eddig semmi ilyen jellegű állami megkeresés nem érkezett hozzájuk együttműködés vagy adatszolgáltatás végett. A betiltással való állami fenyegetőzés egyébként jót tett az üzletmenetnek. Az Arenim Technologies 25 tagú fejlesztő csoportja most dolgozik azon, hogy az Apple telefonokra kifejlesztett CryptTalk szolgáltatást még az idén az Android-alapú készülékekre is kiterjesszék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.