2017. június 6., kedd

DÖBBENTEN NÉZIK, AMIT AZ ORBÁN-KORMÁNY CSINÁL, A MAJDAN RÉME LEBEG MAGYARORSZÁG FELETT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2017.06.06. 


Amikor az Orbán-kormány az uniónak üzen, korántsem az európai integráció ötszázmillió lakóját szólítja meg, ahogyan az Egyesült Államoknak címzett nyilatkozatok sem a 321 millió amerikaihoz szólnak. Valójában a tízmillió magyar véleménye, érdeke sem perdöntő a számára. A nemzetközi politika elismert szakértőivel folytatott be­­szél­­ge­­té­­seink azt erősítették meg: az Orbán-kabinet manapság a diplomáciai csatornákon keresztül is elsősorban a kétmilliós törzsközönségéhez szól, sőt, leginkább ahhoz a néhány százezerhez, akiket leszakíthatónak vél a Jobbik szavazóbázisáról. Azt reméli ugyanis – nem alaptalanul –, hogy velük nemcsak többséget szerez, de akár újabb kétharmadhoz is juthat. Orbánt az sem érdekli, ha addigra az ország teljesen elszigetelődik. Ma is úgy véli, a hídon akkor kell átmenni, amikor odaér. Ha lesz még híd.

Orbán Viktor egyáltalán nem akarja száműzni az országból a CEU-t. Legfeljebb arra játszik, hogy ellehetetlenítse az egyetemet, addig nyomja kifelé, amíg az intézmény maga nem határoz úgy, hogy távozik Magyarországról. Akkor persze a kormánytisztviselők széttárják majd a karjukat: a CEU nem akart maradni. Így vélekedik a tekintélyes amerikai agytrösztnek, a Carnegie Alapítványnak a Kelet- és Közép-Európa szakértője, a szlovákiai magyar születésű Jarábik Balázs. Szerinte Orbán és köre úgy gondolja, annál jobb, minél tovább tudja húzni a háborúskodást. Annál tovább működik kampánytémaként a Soros-egyetemként felcímkézett intézmény körüli huzavona.

A CEU ellenségképként azért is fontos a Fidesznek, mert lehetővé teszi, hogy a Jobbikra a baloldal szövetségeseként mutogasson.

Jarábik szerint hasonló hatást vált ki a másik nemzetközi botrány, a civilek ügye is. Az ellenzék nem tud jobb témát találni a Fidesz elleni támadásokhoz, mint a korrupció, és ezzel persze behúzza a kampányba azokat a nagy nemzetközi szervezeteket, amelyek rendelkeznek bizonyító erejű adatokkal. A civileket tehát úgy lehet „ügynöközni”, hogy a kormányoldalon egyszerre pfujolják az MSZP-t és a Jobbikot.

Mindez érthetővé tesz sok mindent, ami szürreálisnak látszik az uniós kapcsolatrendszer vagy általában a diplomácia logikájából. Miért rázza le magáról a Fidesz, hogy az unió történetében először éppen Magyarországgal szemben döntöttek a híres-nevezetes hetedik cikkely szerinti eljárás előkészítéséről az Európai Parlamentben? Miért nem készteti békülékenyebb hangnemre a kormánypártot, hogy pártcsaládjában, az Európai Néppártban felmerült kizárásának a lehetősége? Mi a magyarázata, hogy mindezek után Lázár János kancelláriaminiszter habverésnek nyilvánítja az Európai Bizottság érvelését? Orbán Viktor pedig nyeglén így üzen a New York-i kormányzónak, amikor az tárgyalási szándékát jelzi: „Készséggel állunk a rendelkezésükre, mégiscsak egy amerikai egyetemről beszélünk, ha nekik fontos, akkor méltóztassanak megtenni a szükséges lépéseket.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.