2017. június 8., csütörtök

HARC A TUDOMÁNY ELLEN: AZ AMERIKAI NAGYIPARI LOBBIK ESETE AZ ENSZ RÁKKUTATÁSI ÜGYNÉKSÉGÉVEL

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: Dobsi Viktória
2017.06.07.


Mióta 2015-ben rákkeltőnek minősítette a világ legelterjedtebb gyomirtóját, a Monsanto által jó negyven éve piacra dobott glifozátot a WHO Rákkutatási Ügynöksége (IARC), addig soha nem tapasztalt támadások indultak meg ellene. A Le Monde újságírói részletesen is megpróbálták feltárni az Ügynökség ellen több fronton zajló offenzívát, melynek tétje nem csupán egyetlen nagy presztízsű intézmény sorsa, hanem általában véve a szakpolitikai döntéseket meghatározó tudományos kutatás független és transzparens jellege. Cikkünk első részében arról lesz szó, hogyan próbálja módszeresen aláásni az IARC hitelét az elsősorban amerikai nagyipari lobbi, élén a Monsantóval.

2015 márciusában látott napvilágot az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO fennhatósága alá tartozó Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szakvéleménye a világ legelterjedtebb növényvédő szeréről, amelynek az volt a konklúziója, hogy a szer genotoxikus (módosítja a sejtek örökítő anyagát), laboratóriumi körülmények között rákkeltő az állatokra, és potenciális rákkeltő az emberre nézve.

A szóban forgó gyomirtó a glifozát, az amerikai székhelyű Monsanto vállalat legismertebb termékének, a Roundupnak hatóanyaga, egyben üzleti modelljének alapja.

Bár a 2000-es években lejárt szabadalma, és ma már bárki gyárthatja, mintegy 750 termék alkotórésze; 1974-ben, piacra kerülésekor évi 3.200 tonnát használtak belőle, 40 évvel később évi 825.000 tonnát. Ez a volumennövekedés nagyrészt azzal függ össze, hogy a molekulát toleráló, genetikusan módosított vetőmagok kísérőterméke, de olyan országokban is használják, így hazánkban is, ahol nincs GMO-termelés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.