2017. június 21., szerda

HAZA LEHET CSÁBÍTANI A HATÁRÁTKELŐKET?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.06.21.


A kérdés nem csak Magyarországon, és általában a kelet-európai régióban aktuális, és akkor most nagyvonalúan tekintsünk el a Gyere haza, fiatal program látványos (és az első pillanattól megjósolható) kudarcától. Menjünk Európa másik felébe, Spanyolországba, ahol szintén próbálnák hazatérésre ösztönözni a határátkelőket – a nagy kérdés az, mekkora sikerrel...

Hogy kissé rendhagyó módon a végéről indítsak, lassan szerintem kezdünk rájönni arra, hogy a határátkelés (és éppen ezért nem nevezném migrációnak, vagy kivándorlásnak) nagyon sok embernél nem egy egyirányú, vagy akár csak egyszeri esemény, hanem lehet egy olyan folyamat, melyben akár többször is neki lehet indulni, és haza lehet térni.

Lehet nem szeretni, de Európa (legalábbis egy része, aztán hogy Magyarország ebbe beletartozik-e majd vagy sem, megint egy más kérdés) abba az irányba tart, hogy egy-egy ilyen költözés technikailag csak annyit jelentsen, mintha egyik városból a másikba menne az ember.

Ettől még persze azok az országok, ahol egyre komolyabban hiányzik a munkaerő, nem lesznek boldogabbak, és bár Magyarországon értelemszerűen a leggyakrabban a kelet-európai régióra koncentrálunk, azért máshol is igen komoly gondok vannak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.