2017. június 21., szerda

MÁR NEM ANNYIRA FONTOS A HARC A KORRUPCIÓ ELLEN

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: MN
2017.06.21.


Húsz éve még nyilvános körlevélben tiltakozott a Magyar Katolikus Egyház a korrupció ellen, Ferenc pápa vesztegetést elítélő gondolatai kapcsán azonban most nem adtak ki központi támogató nyilatkozatot, ahogy a többi történelmi egyház sem.

Mint megírtuk, a katolikus egyházfő a június közepén megjelent Korrózió című könyv előszavában kelt ki a korrupció ellen, szerinte ugyanis a „világot elrohasztó” vesztegetés „istenkáromlás” és a legsúlyosabb társadalmi csapás, amellyel szemben „hívőknek és nem hívőknek közösen kell harcolniuk”.

A reformátusoktól, a Hit Gyülekezetétől, valamint az evangélikusoktól sem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy mi a véleményük Ferenc pápa gondolatairól, ahogy arra sem, hogy tervezik-e hasonló tartalmú nyilatkozat kiadását. A Magyar Katolikus Egyház volt az egyetlen, amely válaszolt, de mindössze egy 1996-os, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által kiadott körlevélre hivatkoztak.

Ebben úgy fogalmaztak, hogy „a bűnözés megfékezésének, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésének, továbbá a vállalkozások föllendítésének súlyos akadálya a korrupció, amely átszövi a gazdasági, a politikai, sőt a társadalmi élet különböző területeit”. – A visszaélések sok esetben nem is válnak láthatóvá, hiszen többszörösen rejtett formában történnek. Mégis nemegyszer kell tapasztalni, hogy közép- és felső szinteken büntetlenül előfordulhatnak visszaélések, például szerződéskötések, hitelek odaítélése, közpénzek szétosztása során, a döntéshozóknak anyagiakkal vagy egyéb előnyökkel történő befolyásolása révén. Amíg ezek megszüntetésére nem történnek elegendően hatékony intézkedések, addig aligha alakulhatnak ki igazságos társadalmi viszonyok – idézték a több mint 20 évvel korábban, még a szocialista kormányzás idején kiadott dokumentumot.

A hazai egyházak ennek megfelelően továbbra is a hagyományos keresztény tanítás, valamint a hazai politikai közhangulat között őrlődnek, így – néhány egyéni véleményt leszámítva – egyelőre nem vették át nyíltan a Vatikán álláspontját a korrupcióval kapcsolatban, de a menekülthelyzet kezelését tekintve sem. Pedig Ferenc pápa többször is szót emelt a magyar határzár ellen is, a kerítésről legutóbb például azt mondta, hogy „a probléma attól még fennmarad, csak a gyűlölet lesz miatta nagyobb”.

– Nem emlékszem arra, hogy az utóbbi időben a hazai egyházak Ferenc pápáéhoz hasonló nyilatkozatot adtak volna ki, azonban biztos vagyok abban, hogy az egyházfő szavaival minden hívő ember egyetért – kommentálta a pápa gondolatait Beer Miklós, a váci egyházmegye püspöke, aki korábban több alakommal is szembement az uralkodó kormányzati felfogással. Az egyházi vezető lapunknak azt mondta, hogy Ferenc pápa „nem először nevezi nevén a dolgokat”, a korrupció pedig – a mögötte lévő önzéssel – borzasztó világot teremt. Beer Miklós egyébként rendszeresen prédikál a korrupció ellen, de magáévá tette a pápa menekültekkel kapcsolatos felfogását is. Korábban például azt tanácsolta, hogy aki teheti, fogadjon be egy legálisan Magyarországon tartózkodó menekültet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.