2017. június 21., szerda

KÉSZPÉNZ: EZ TÉNYLEG DÖBBENET

AZÉNPÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.06.21.


Magyarországon valami egészen furcsa folyamat zajlik – legalábbis ez derül ki a képünkön látható grafikonból. Ugyan ezek a számok is a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) származnak, a monetáris hatóság mégis inkább azt hangsúlyozza: a magyar GDP-arányos, illetve egy főre jutó készpénzmennyiség nem kirívó.

Amióta a Fidesz-kormány irányítja az országot, alapjaiban változtak meg a készpénzforgalmi adatok. Fokozatosan teljesen eltűnt a szezonalitás (régebben a karácsonyi megugrást gyors visszarendeződés követte), a mennyiségi értékek pedig újabb és újabb történelmi csúcsokra ugrottak. (Azt első öt évet folyamatábrával is szemléltettük.) Az elmúlt hét év alatt több mint megkétszereződött a készpénzmennyiség, és szinte minden hónap újabb rekordot hozott.

A májusi előzetes adatok (ez a legfrissebb szám) szerint a Magyarországon forgalomban levő készpénz mennyisége az előző hónaphoz képest ismét nőtt. A teljes összeg már megközelítette a 4730 milliárd forintot. Tény viszont, hogy mostanában legalább a növekedés üteme némiképp lanyhult. Az MNB honlapján nemrégiben megjelent elemzés szerint (ezt itt nézheti meg teljes terjedelmében) a hazai készpénzállomány 2012. óta végbement jelentős bővülése „elsősorban a megtakarítási célú készpénzkereslet növekedésére vezethető vissza a kamatkörnyezet változása miatt”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.