2017. június 21., szerda

GYORSAN KÖZELEDIK AZ IGAZSÁG PILLANATA SOROS SZERINT - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.06.21.


A New York Times és a Washington Post egyaránt ismerteti az AP hírügynökség beszámolóját arról, hogy a magyar kormány visszautasította a tegnap kihirdetett civiltörvénnyel szemben megfogalmazott amerikai külügyminisztériumi bírálatot.


A törvény előírja, hogy bizonyos összeghatár fölött a külföldi pénzügyi támogatásban részesülő nem kormányzati szervezetek kötelesek a külföldi támogatás tényét bejelenteni, és erre minden megnyilatkozásukban utalni. A jogszabály bírálói ezt megbélyegzőnek tartják. 

Az amerikai külügyminisztérium tegnap, a törvény tegnapi kihirdetése nyomán aggodalmának adott hangot, mondván: az, hogy a külföldi támogatást olyan színben tüntetik fel, mintha az érintett szervezet a magyar társadalom érdekeivel ellentétesen járna el, gyengíti a magyarok önszerveződő képességét arra, hogy törvényes és demokratikus módon foglalkozzanak az őket aggasztó kérdésekkel.
Reagálásában a Miniszterelnökség – ismerteti az AP – a magyar jogszabályt a külföldi ügynökök regisztrálásáról szóló, 1938-ban hozott amerikai törvényhez hasonlítja. Ezt az amerikai előírást azonban főleg a külföldi kormányok érdekében tevékenykedő politikai lobbistákkal szemben érvényesítették, nem olyan civil szervezetekkel szemben, amilyenekre a magyar törvény vonatkozik. Az Egyesült Államok már közölte, hogy az ilyen összevetések hamisak – írja a hírügynökség, amelynek a beszámolóját átvette a New York Times és a Washington Post is.

A bécsi Der Standard – az APA osztrák hírügynökség beszámolója nyomán - szintén foglalkozik a civiltörvényt ért amerikai kormányzati bírálattal, illetve az arra elhangzott magyar reagálással. Ebben az összehasonlításként említett, 1938-as amerikai törvényről az is olvasható, hogy azt annak idején főként a Harmadik Birodalom propagandistái ellen kívánták használni Amerikában. Ma kifejezetten csak a külföldi kormányok megbízásából ténykedő szervezetekre vonatkozik, és mentességet élveznek alóla a tudományos, vallási, művészeti vagy humanitárius kérdésekkel foglalkozó szervezetek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.