2017. június 8., csütörtök

KÜLFÖLDI NYUGDÍJASOK TÍZEZREI ÉLNEK NÁLUNK, A MAGYAR KASSZÁBÓL

PÉNZCENTRUM 
Szerző: Nyíri Boglárka
2017.06.07.


Ma Magyarországon csaknem 44 ezren tartoznak azon kivételesek közé, akik valamely szociális egyezmény alapján kapják a nyugdíjukat. Bár hazánkban az állampolgárság nem számít a nyugdíjak megállapításakor, de néhány kivételes esetben magyar, ukrán, orosz vagy esetleg koszovói állampolgárok akkor is kaphatnak magyar nyugdíjat, ha nem hazánkban szerezték meg a hozzá szükséges szolgálati éveket.

Korábbi cikkünkben már utánajártunk annak, hogy több tízezer főre tehető azon magyarok száma, akik valamelyik külföldi országba kérik a nyugdíjukat. Ez alkalommal azonban arra voltunk kíváncsiak, hány külföldi állampolgár tölti nálunk a nyugdíjas éveit és kapja az ellátást a magyar kasszából.


A kivétel erősíti a szabályt

Hazánkban a magyarok és a külföldiek ugyanolyan feltételek alapján szerezhetnek jogosultságot magyar nyugdíjra. Ebből kifolyólag a nyugdíjigazgatási szervek nem tartják külön számon az állampolgárságra vonatkozó adatokat. Akad azonban egy érdekes kivétel.

Speciális esetnek számítanak azok a nyugdíjasok, akik úgy kapnak magyar nyugdíjat, hogy nem feltétlenül hazánkban szerezték meg az ehhez szükséges szolgálati éveket. Ilyen esetekben az ellátást valamely országgal kötött kétoldalú társadalombiztosítási egyezmény alapján folyósítják.

A magyarországi nyugellátásra való jogosultság megállapítása során a külföldi állampolgárságnak csak a még jelenleg is hatályos magyar-jugoszláv és magyar-szovjet egyezmény esetében van jelentősége - válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF)

Ezeket az egyezményeket a szerződő államok saját állampolgáraik érdekében kötötték Magyarországgal. Ezen egyezmények alkalmazására - gyakorlatilag a szerződő felek szabályai szerint szerzett szolgálati időnek a nyugdíjra való jogosultsághoz történő kölcsönös figyelembe vételére - csak az egyezménnyel érintett állampolgárok esetében kerülhet sor a magyar állampolgárokkal azonos módon...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.