2017. június 18., vasárnap

MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT A SZEXIZMUSBAN, ÉS EZ SÚLYOS PROBLÉMÁKAT OKOZ

HVG ONLINE
Szerző: Bíró Veronika
2017.06.18.


Minden ötödik magyar nő élt már olyan kapcsolatban, amelyben fizikai bántalmazás érte, és becslések szerint kétszázezren lehetnek, akik jelenleg is ezzel néznek szembe nap mint nap. Szigeti Verával, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) elnökével beszélgettünk párkapcsolati erőszakról, Isztambuli Egyezményről, áldozathibáztatásról. Kifejezetten nőügyekkel foglalkoztunk.

Hvg.hu: Mennyi lehetősége van egy női jogvédő szervezetnek egy országban, amelynek miniszterelnöke nem foglalkozik nőügyekkel?

Szigeti Vera.: Van olyan tevékenységünk, amit nélküle is tudunk folytatni. Segélyvonalat fenn tudunk tartani, és tudjuk lelkileg támogatni, informálni az érintetteket. A lobbi tevékenységünket, az ellátó rendszerrel való együttműködésünket vagy annak javítását nem tudjuk úgy csinálni, ha a hatalom teljesen elzárkózik ettől.

Hvg.hu: Ez az elzárkózás kommunikációban jelenik meg, vagy intézkedésekben is?

Sz. V.: Nem csak a témát hanyagolja a kormány, hanem a civil szervezeteket is próbálja ellehetetleníteni. Semmilyen állami támogatásra nem számíthatunk.

Egyike vagyunk azoknak a civil szervezeteknek, amelyeket nem szeret a kormány.

Hvg.hu: Ennyire szembemegy a kormánypolitikával a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) tevékenysége?

Sz. V.: Az egyenlőség elve megy szembe a hagyományos családmodellt erőltető szemlélettel.

Hvg.hu: Varga István fideszes képviselő 2012-ben emlékezetesen reagált arra a kezdeményezésre, hogy önálló büntetőjogi törvényi tényállás legyen a családon belüli erőszak. Azt mondta, hogy ha szülnének 4-5 gyereket a nők, akkor megelőzhető lenne a családon belüli erőszak. Megelőzhető lenne?


Sz. V.: Épp az ellenkezője igaz. Ahol nagyon sok gyerek születik, ott nagyobb az erőszak esélye, mert nagyobb a nő függősége férfi partnerétől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.