2017. június 8., csütörtök

ORBÁN ÉS ERDOGAN HARCA A CIVILEK ELLEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.06.07.


Oroszország után Törökország és Magyarország is hajtóvadászatot indított a civel szervezete ellen, ami a három diktartúra azonos működési elveit igazolja.

A törökországi Izmirben kedden letartóztatták az Amnesti International törökországi képviseletének vezetőjét Taner Kiliçet. Őt és további 22 jogászt, akik a nemzetközi szervezet mellett, vagy annak dolgoznak, azzal vádolja a török hatóság, hogy egy olyan Messenger alkalmazást használtak a számítógépeiken, amely arra utal, hogy kapcsolatot tartanak a tavalyi elvetélt katonai puccs megszervezésével vádolt, Amerikában élő Fethullah Gülen egyházi vezetővel.

Az Amnesti International főtitkára Salil Shetty éles hangú nyilatkozatban ítélte el a török hatóság lépését és a nemzetközi szervezet törökországi vezetőjének és 22 társának azonnali szabadon bocsátását követelte. Egyben arra emlékeztetett, hogy Taner Kiliç hosszú éveken keresztül konzekvensen éppen azoknak a jogoknak a védelmében lépett fel, amelyek lábbal tiprásával most letartóztatták. A törökországi NGO szervezetek figyelmeztető lövésnek minősítették az Amnesti International helyi vezetője elleni fellépést.

A letartóztatást a nemzetközi civil szervezetek és a Soros György elleni példátlan állami sajtókampány előzte meg. Az Amnesti International és a Human Rights Watch (HRW) munkatársairól azt állítja a kormányzati sajtó, hogy Soros György utasítására és pénzén az ország destabilizálására törnek. Ez lényegesen finomabb vád, mint amit Schmidt Mária fogalmazott meg Magyarországon, aki szerint Soros György egész Európa destabilizálásán fáradozik, miközben az Egyesült Államok elnökét és Orbán Viktort is meg akarja buktatni. Schmidt szerint: Soros célja a „migrációs nyomás fenntartásával és fokozásával kettészakítani az uniót, a behozott, integrálhatatlan muszlim tömegekkel destabilizálni Európa nyugati felét, keleti felét pedig pénzügyileg kiszárítani” (…) „mindezt a civilek és az összes ballib segítségével”.

A magyar kormány és az állami média által folytatott nagyszabású Soros ellenes kampány és a török kormánysajtó hasonló fellépése azt igazolja, hogy Erdogan törökországi egyszemélyes hatalma és diktatúrája megegyezik Orbán Viktor Magyarországgal kapcsolatos terveivel, ahol egyelőre még nem tartóztatták le, csak – vizsgálat ürügyén – meghurcolták a nemzetközi civil szervezetek vezetőit. A két ország azonban jó úton jár a felé, hogy felvegye a lépést Vlagyimir Putyin Oroszországával, már ami a Soros György elleni „nagy honvédő háború” méreteit és lefolyását illeti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.