2017. június 21., szerda

SCHILLING POSZTOS HARAGJA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2017.06.21.


Schilling Árpád rendező kollégáit okolja azért, mert elfogadták a POSZT elismeréseihez az MMA által felajánlott pénzdíjat.

Miközben a Pécsi Országos Színházi Találkozó gálaestje rendben lezajlott, senki sem tett nyilvánosan semmilyen negatív megjegyzést, pedig vidéki ás pesti színházigazgatók is jócskán ültek az asztaloknál a Kodály Központban, addig a POSZT után Schilling Árpád rendező a Facebook oldalán ment neki a díjakhoz pénzt felajánló Magyar Művészeti Akadémiának, illetve azoknak, akik elfogadták a fejenként kétszáz ötvenezer bruttó összeget.

Többek közt ezt írja: „Idén a díjazottak pénzjutalomban is részesültek, hála a Magyar Művészeti Akadémia elnökének: Fekete Györgynek(…) Na, ő utalta ki a 250.000-es pénzdíjakat. Ne legyen félreértés, nem az a probléma, hogy van pénzdíj, hanem, hogy az MMA pénzdíjának elfogadása egyben az említett köztesület legitimálása is. Fekete György pár millióért elfogadtatta a színházi szakma képviselőivel, hogy ő és a számára létrehozott MMA egy korrekt módon működő szakmai szervezet. Ezzel pedig az a baj, hogy az MMA minden, csak nem korrekt. Azt értem, hogy ha már létezik, akkor legalább adjon egy kis alamizsnát korunk meghatározó színházcsinálóinak. De ellenzem ezt a hozzáállást.”

Schilling szerint a színházi szakmának szót kellett volna emelnie az ellen, hogy az MMA szerepet vállalt a POSZT-ban, akár úgy, hogy pénzt ad díjakra. Eddig nem járt pénzdíj az elismerésekhez, egyikhez sem. Úgy tudjuk, hogy a POSZT szakmai tanácsadó testülete, melyben Keszég László a Magyar Színházi Társaság, Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, illetve többek között Hegedűs D. Géza, Mácsai Pál és Máté Gábor is helyet kapott, tudott arról, hogy a POSZT vezetése tárgyalt az MMA-val az elismerések anyagi támogatásáról. Magyar Attila, a POSZT ügyvezetője elmondta, a fesztivál előtt egy héttel állapodtak meg a testülettel, a szervezet megszavazta a kért összeget és nem kért cserébe semmit, tehát nem akartak beleszólni abba, hogy kik kapják a díjakat. Az MMA-n kívül egyelőre mást nem sikerült bevonni a díjak finanszírozásába, de ehhez bárki csatlakozhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.