2017. július 11., kedd

A POLITIKA ÉS AZ IDEOLÓGIÁK VÉDELMÉBEN, A PÁRTOKRÁCIA ELLEN

ÁTLÁTSZÓ 
- FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.07.11.


A magyar demokrácia betegségének az oka, hogy szinte kizárólag pártokra bíztuk eddig a közéletünk alakítását. Pártok nélkül nincs képviseleti demokrácia, de aktív állampolgárok nélkül csak pártokrácia van. Válasz Misetics Bálintnak.

Nem azt mondom, hogy nem kellenek pártok. Ám kizárólag a pártokra bízni a demokráciát olyan, mintha csak a tőkésekre bíznánk a kapitalizmus működését.

Misetics Bálinttal mindig jó egyet nem érteni. No nem azért mert az önmagáért való intellektuális vita bármelyikőnket is inspirálna. Hanem azért, mert az álláspontjaink egymáshoz való közeledésébe vetett bizalom teremti meg az egyet-nem-értés kultúráját, amely annyira nagy hiánycikk a kölcsönös gyűlölködésre alapuló magyar közbeszédben. Misetics most engem tett egy olyan gondolati pozícióba a tegnap megjelent cikkében, amelyben én nem is álltam, de ennek a segítségével világított rá érdekes dolgokra a pártellenesség, a politika és az ideológiák kapcsán.

Az egész huszadik századi magyar történelem, néhány ritka kivételtől eltekintve, arról szólt, hogy az uralkodó elit arra nevelte a népet, hogy az ne foglalkozzon a közügyekkel. Az úri huncutság. Az elmúlt közel három évtizedben a pártjaink erre csak ráerősítettek. Azért, mert könnyebb a rajongók hadát propagandával irányítani, mintsem gondolkodó és cselekvő állampolgárokat minden esetben meggyőzni. A magukat demokratikusnak való pártok egy része is tökéletesen megvan az alattvalói attitűddel rendelkező fan clubjaikkal. A döntés úgyis a pártközpontban születik, lent meg marad a morgás elidegeníthetetlen joga, a ius murmurandi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.