2017. július 30., vasárnap

"ALFAHÍMEKKEL SZEMBEN" - HELGA TRÜPEL ZÖLD EP-KÉPVISELŐ MERKELRŐL ÉS A VÁLASZTÁSRÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Fehér Dániel
2017.07.30.


A német zöldpárti Trüpel 2004 óta tagja az Európai Parlamentnek. Mielőtt beválasztották az EP-be, Bréma város Kultúráért és a Bevándorlók Integrációjáért felelős minisztere volt. Jelenleg az Európai Parlamentben a Kulturális és Oktatási Bizottság alelnöke. 2004 és 2014 között frakciója költségvetési szakszóvívői pozícióját is betöltötte, a Költségvetési Bizottságnak jelenleg is tagja. A német zöld párt (Bündnis 90/Die Grünen) kampánynyitó kongresszusán beszéltünk vele.
Kettős Mérce: Franciaország és az Egyesült Királyság után mindenki Németországra figyel. Mi a tétje a szeptemberi szövetségi választásoknak Németország és Európa számára?
Helga Trüpel: A tét, hogy meg tudjuk-e menteni az Európai Uniót, illetve tudjuk-e fejleszteni és meg tudjuk-e védeni azoktól, akik meg akarják semmisíteni vagy vissza akarják bontani. Ma a felvilágosodás szelleme és a populizmus erői közti ütközetnek vagyunk szemtanúi. A fő kérdés az, hogy ki kerekedik felül a klímaváltozás elleni, valamint a szolidáris, igazságos és nyitott Németországért és Európáért folyó küzdelemben, amelyekre a következő években számíthatunk.
M: Ebben a kontextusban manapság gyakran merül fel – talán gyakrabban mint szeretnénk – Orbán Viktor neve. Neki és közép-európai szövetségeseinek mintha egészen más víziójuk lenne Európa jövőjéről. Jut szerepe Orbánnak a Zöld párt választási kampányában?
HT: Orbán intő példája, hogy hogyan lehet tönkretenni egy országot azáltal, hogy a visszaterelik nacionalizmus útjára, korlátozzák a média szabadságát, újságíróknak és művészeknek szüntetik meg az állását. Hogyan lehet egy országot eltéríteni az útjáról egy Európával vívott háborúval. Orbán politikája természetesen tökéletes ellentéte a demokratikus orientációnak, a sokszínűségnek, nyitottságnak, a hatalmi ágak szétválasztásának, a kisebbségek védelmének. A külföldiek és az Európai Unió ellen folytatott kampányaival szélsőséges álláspontokat hirdet és kiélezi a konfliktusokat. Európai szinten megpróbálja visszafordítani az európai integrációs folyamatot - ha szükséges, Putyinnal karöltve. Tehát éppen az ellenkezőjét képviseli annak, amit mi gondolunk Európáról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.