2017. július 30., vasárnap

NŐI SZEREPEK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.07.30.


Az Igazgyöngy esélyteremtő modelljében a nők a kulcsfigurák. Valahogy velük könnyebben megy a kapcsolatteremtés, a változások több szála van a kezükben a családban, mint a férfiaknak. Háztartásvezetés, pénzbeosztás, fogamzásgátlás, gyereknevelés, munkavállalás, közösségben való működés, egyenjogúság, kommunikációfejlesztés, konfliktuskezelés és még ezer más terület, ahol próbáljuk megérteni, helyzetbe hozni és segíteni őket. Örülünk, ha látjuk, hogy a változást tovább tudják vinni a saját családjukban, közösségükben, és újratervezünk velük ott, ahol valami miatt nem sikerült elmozdulni.

De annyi ellentmondást is hordoz ez a szerep…..

Beszélgettünk a héten erről néhányukkal. Hogy mennyire él a hagyományos női szerep, és milyen változást hozott az Igazgyöngy ezen a területen az életükben. Meséli pl. egyikük, hogy 10 éve még nem gondolta, hogy neki munkahelye lesz. Hogy az ura elengedi dolgozni. Sőt, elengedi egyedül máshova. Mert náluk ez eddig nem volt szokás. Eleinte neki is szokatlan volt, de ma már nem az. És elfogadták otthon is. Már megszokta, most így jó. Jobb, mint volt.

Dolgoznak hát nálunk. Munkaviszonyban. Aztán hazamennek, és folytatják otthon. Bár van, ahol a férj is besegít. Vagy a nagyobb gyerekekkel együtt élő családban a kisgyerekekkel otthon levő fiatalasszony. De sok teher van rajtuk így is. Viszont, ha ők is dolgoznak, több és kiszámíthatóbb a jövedelem. Van, aki a férjével együtt dolgozik nálunk. Másnak a párja távolra utazik, nehéz fizikai munkára. Elvárja, hogy az asszony se üljön otthon. A gyerekek már nem kicsik, nem kell a folyamatos felügyelet. És ez a pénz is fontos, amit az asszony keres. Szóval, az első nagy változás az asszonyok munkába állása volt.

Persze ez sem egyszerű. Van férj, aki féltékeny. Nem szereti, ha az asszonyához más is szól. Jön, figyeli, ellenőrizgeti. Konfliktushelyzetben hamar előjön a tulajdonlási vágy. Az asszonyok pedig elfogadják ezt. Ezt is.

Igen, ez bánt engem nagyon, írtam már erről, hogy ebben a furcsa alárendelt viszonyban, amiben élnek, mennyire természetesnek vesznek, elfogadnak mindent. A verést is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.