2017. július 30., vasárnap

200 MILLIÁRDOT LOPNAK EL, DE 300 MILLIÁRDDAL TÖBBET IS LENYÚLHATTAK VOLNA, HA NEM LÉPÜNK KÖZBE

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.07.30.


Néhány hónapja elértük, hogy jelentősen visszavegyen az 500 milliárdos gigaközbeszerzésből a kormány, de ahogy várható volt, a 200 milliárdos rekordközbeszerzést is fideszes haverokon keresztül lopják el. Ráadásul van olyan cég a nyertes konzorciumban, akinek anno komoly hibát talált a cég korábbi felújítási munkáiban a hazai építésügyi minőséget ellenőrző intézet, az ÉMI.

A Fidesz turbó fokozatra kapcsolt a közpénzek ellopásában: - mint ismeretes - február 27-én jelent meg a Közbeszerzési Hatóság hivatalos lapjában, a Közbeszerzési Értesítőben egy felhívás "Keretmegállapodás az NFSI hatáskörébe utalt építési beruházások megvalósítására Magyarországon" címmel, amely kereken 500 milliárd forintos keretközbeszerzés keretében a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet vár ajánlatokat építési beruházások megvalósítására vonatkozóan. Nem volt még ilyen magas összegű közbeszerzés Magyarországon, ezért tartottam tőle, hogy ezt a pénzt is ellopják, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordultam.

Az OLAF-bejelentéskor hívtam fel arra is a figyelmet, hogy az Orbán-kormány rendszerint nem tartja be a jogszabályokat, ugyanis az általa létrehozott Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet (NFSI) közbeszerzési kiírásában az Európai Unió és Magyarország 2014–2020-as fejlesztési időszakra kötött Partnerségi Megállapodásában szereplő "KEHOP 5. Energiahatékonyság növelése, megújuló energiaforrások alkalmazása” című prioritáshoz rendeltösszes finanszírozás 995 millió euró, amely mai árfolyamon számolva 306 milliárd forint, és így mindössze 61,2%-át fedezte a kiírt 500 milliárdos keretnek. Vagyis a közbeszerzés nem felelt meg a hatályos Partnerségi Megállapodásban foglaltaknak, valamint a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletnek sem, hiszen nincs meg a pénzügyi fedezete az 500 milliárd forint keretre közbeszereztetés alatt álló projekteknek. Ráadásul a hatályos Partnerségi Megállapodásban szereplő 306 milliárdos összegű energetikaikorszerűsítéses keretben benne van még 90 milliárd lakossági felújításra elkülönített keret is, amire szintén nem jogosult az NFSI leszerződni, és így már csak maximum 216 milliárd állhat az NFSI-hez rendelt projektek fedezetként rendelkezésre, szemben az 500 milliárdos közbeszerzési kiírással. Azt is követeltem, hogy belső vizsgálat induljon arra, hogy kiderüljön kik a felelősei az érvénytelen közbeszerzés kiírásának, majd el kell őket számoltatni.

Persze nem történt vizsgálat, de azt az Orbán-kormány is belátta, hogy védhetetlenül szabálytalan közbeszerzést írtak ki, ezért az NFSI megbízásából eljáró PROVITAL Fejlesztési Tanácsadó Zrt. április 1-én hivatalos levélben értesítette a tender iránt érdeklődő gazdasági szereplőket arról, hogy módosítják a kiírást, amelyben már "csak" 200 milliárd forintra csökkent a keretösszeg, ami még szintén rekord magasnak számít (ITT letölthető a dokumentum)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.