2017. július 26., szerda

AZ IGAZI BOTRÁNY A BKK ONLINE JEGYÉRTÉKESÍTÉSI RENDSZERE MÖGÖTT - MEGSZEREZTÜK A JEGYZŐKÖNYVET

REFLEKTOR BLOG
Szerző: Tálos Lőrinc
2017.07.26. 


Jegyzőkönyvekkel tudjuk bizonyítani, hogy a BKK a főváros egyik bizottsága előtt is titkolta, hogy a már fejlesztés alatt álló komplett e-jegyrendszerrel párhuzamosan online értékesítési felület fejlesztésével bízta meg a T-Systemst, mindezt ráadásul a papíralapú jegyeket értékesítő köztéri automaták bővítéséről szóló szerződésmódosítások közé eldugva és a közbeszerzési eljárást megkerülve.

„Ez a játék régi játék játsszuk mi sok ezer éve,
persze sose nyíltan, hanem? Icikét picikét félve.
Ezt a kisded játékunkat, amiről most szó lesz,
úgy nevezzük, hogy nevezzük? Sundám, bundám, csóresz!”

Már korábban kiderült, hogy a BKK botrányos, biztonsági hibákkal terhelt és könnyen kijátszható online értékesítési rendszerét a közbeszerzést megkerülve, nem a már fejlesztés alatt álló e-jegyrendszer részeként, hanem attól külön, ráadásul a papíralapú jegyeket értékesítő automaták fejlesztéséhez kapcsolódó szerződésmódosítások közé elrejtve rendelték meg a T-Systemstől. Ahogy az Átlátszó kiszúrta, július 25-én a BKK honlapjára váratlanul felkerültek az említett dokumentumok. Idéznénk az Átlátszó összefoglalóját: „A BKK egy nappal a vizes vb előtt, 2017. július 13-án írta alá a 2013-as jegyautomatás szerződés módosítását a T-Systemsszel. A módosítás pontos elnevezése “TVM (Ticket Vending Machine / jegyértékesítő-automata) központi rendszer webes értékesítő moduljának telepítése és üzembe helyezése”. A dokumentum szerint a webes felületet 2017. július 10.-ig köteles volt elindítani a T-Systems, július 13-án (a szerződésmódosítás aláírásának napján) pedig már élesben kellett üzemelnie a rendszernek. A T-Systems 2017. december 31.-ig havi nettó 22,225 millió forintot kap az online rendszer üzemeltetéséért, 2018. január 1.-től pedig két évig havi nettó 25,225 millió forintot, majd azt követően havi nettó 12 millió forintot. Mivel a BKK nem írt ki közbeszerzést a szolgáltatásra, nem volt verseny, így nem tudni, hogy nem lett volna-e ennél kedvezőbb ajánlat.”

A szerződésmódosítás természetesen megjárta a fővárosi döntéshozást, ezen belül a Városfejlesztési Közlekedési és Környezetvédelmi Bizottságot is, amelynek LMP-s delegáltja blogunk – és jelen bejegyzés – szerzője. A "Javaslat a közlekedésfejlesztési és a közmű- és környezetfejlesztési ágazat 2017. évi költségvetésben szereplő beruházási és felújítási feladataihoz kapcsolódó engedélyokiratok és megállapodások jóváhagyására” tárgyú előterjesztés kétszer is járt a bizottság előtt, mivel a BKK nem tudott érdemben válaszolni a papíralapú jegyeket értékesítő automaták beszerzéséről is szóló előterjesztésben az arra szánt összeget sokalló és annak részletes tartalmát firtató kérdésekre, ezért a bizottság elnöke, Riz Levente azt levétette a napirendről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.