2017. július 26., szerda

TITOKZATOS NAGYVILÁGI EMBER ÉS EGY AMERIKAI LOBBICÉG SEGÍTENE SOROSOZNI ORBÁNNAK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Kőműves Anita
2017.07.26.


A magyar miniszterelnök stábjával tárgyalt június végén az amerikai Mercury lobbicég egyik „sorosozásban” jártas munkatársa, és David Zaikin ukrán származású üzletember, tudta meg az Átlátszó egy neve elhallgatását kérő bennfentestől. Értesülésünk szerint a találkozóra egy rövid időre Orbán Viktor kormányfő is benézett.

Zaikin és a Mercury neve ismerősen cseng washingtoni politikai körökben: Zaikin a Politico és a Pro Publica oldalain megjelent cikkek szerint manapság a Kremllel szimpatizáló európai kormányokat köti össze olyan washingtoni lobbistákkal, akik jó pénzért segítenek nekik népszerűsíteni Soros-ellenes nézeteiket az amerikai fővárosban.

Zaikin közvetített ki lobbistákat albán és macedón pártoknak és a török kormánynak is. Eközben Zaikin nem jegyeztette be magát lobbistaként az Egyesült Államokban, hivatalos tisztsége nincs, viszont kiterjedt kapcsolatrendszerrel bír mind az orosz, mind az amerikai üzleti és politikai elitben.

Az Átlátszó a Miniszterelnöki Hivatalt és a Miniszterelnöki Kabinetirodát is megkérdezte arról, mi hangzott el a találkozón, illetve hogy terveznek-e szerződést kötni a Mercuryval.

A Miniszterelnöki Hivatal nem válaszolt megkeresésünkre. A Miniszterelnöki Kabinetirodától azt a választ kaptuk: “a látogatásról nincsen tudomásunk, szerződéskötést nem tervezünk.” A magyar kormány Washingtonban végzett lobbizása áprilisig a Kabinetirodához tartozott, amikor is egy kormányhatározat azt átadta a Külgazdasági- és Külügyminisztériumnak.

Az viszont biztos, hogy a nevezett urak Magyarországon jártak: Az Átlátszó megtalálta azt a budapesti szállodát, ahol megszálltak, és sikerült meggyőződnünk arról, hogy Morris L. Reid, a Mercury LLC globális lobbicég munkatársa, és Daivid Zaikin valóban ott tartózkodtak június 26. és 30. között...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.