2017. július 1., szombat

HALADÁS: MÁR 13,7 MILLIÁRDNÁL JÁR A SZOMBATHELYI STADION ÁRA A BECSÜLT 8,8 HELYETT

CIVILHETES BLOG
Szerző: Civilhetes.net 
2017.06.30.


A magyar labdarúgó-bajnokság élvonalában szereplő Swietelsky Haladásnak is új stadiont épít az állam, sőt egy hozzá kapcsolódó sportcsarnokot is. A beruházás értékét a közbeszerzés 2015-ös kiírásakor 8,8 milliárd forintra becsülték, de végül mindössze egyetlen érvényes ajánlat maradt az asztalon, ami 13,1 milliárd forintos áron vállalta a feladatot.

A győztes a Swietelsky–ZÁÉV konzorcium volt, az ajánlatot úgy fogadta el a beruházás lebonyolítására létrehozott, önkormányzati tulajdonú Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. hogy hivatalosan több milliárd forint hiányzott a projekt költségvetéséből.

Hasonlóan történt ez a Videoton és az MTK stadionjának esetében is – egy pillanatig nem aggódtak amiatt, hogy az Országgyűlés másként is határozhat, mint amit Pestről nemhivatalosan megígértek.

Szombathely esetében a kormány hivatalosan 9,6 milliárdot szánt az önkormányzati nonprofit kft. teljes költségvetésére, ám egy titkos ígérettel további 5,6 milliárdot biztosított a beruházásra.

Érdekesség, hogy egy nyilvánosságra hozott levél szerint erről a pluszpénzről már 2015-ben szó volt, miközben csak 2016 januárjában derült ki hivatalosan, hogy szükség van rá (miután nem volt 13,1 milliárdosnál olcsóbb ajánlat).

Nem feltételezhetjük, hogy a nyertes konzorcium tudott a pluszforrásokról, és ezért vette a bátorságot, hogy beadja az elvártnál sokkal drágább ajánlatát. Az viszont feltételezhető, hogy esetleg több érvényes ajánlatból válogathatott volna a kiíró, ha magasabb becsült árat ad meg.

A beruházás tehát közel 50 százalékkal magasabb áron indult el a megvalósulás útján a vártnál, de ez sem bizonyult elégnek. Az EU-s közbeszerzési értesítő szerdai hirdetménye szerint ugyanis rájöttek, hogy további 600 millió forint szükséges ahhoz, hogy a létesítmény megfeleljen eredeti céljának.

Tehát semmi új nem merült fel, a megrendelő egyszerűen rájött, hogy olyan dolgokkal kell bővíteni a szerződést, amelyek a szerződés alapját képező kivitelezési dokumentációban nem szerepelnek, de a kivitelezés eredeti célkitűzésének végrehajtásához és fenntarthatóságához szükségesek.

A projekt ára így most már 13 754 377 902 forintnál jár...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.