2017. július 1., szombat

NAPI EGYPERCES: HA KORPA KÖZÉ KEVEREDSZ, MEGESZNEK A DISZNÓK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.01.


...Arról sem beszélt az igen felelős kormánytag, hogy mit akar tenni a Fidesz a lepusztult egészség talpra állításáért. Hogyan akarja megtartani a legjobb szakembereket, mi lesz az elavult eszközökkel, a düledezőfélben levő épületekkel. Több mint hét év alatt az Orbán-kormány semmi érdemit nem tett azért, hogy ne legyen büntetés kórházba menni, hogy csökkenjenek a várólisták. Megdöbbenve hallom daganatos betegségben szenvedőktől: esélyük sincs, hogy az ígért 14 nap alatt a kezelést megalapozó diagnózishoz jussanak. Ehhez „csak!” a pénz, a struktúra, az eszköz, a vizsgálóhely és a kellő számú szakember hiányzik. Bizonyos betegségeknél a napok is rengeteget számítanak. Milyen jogon ítél halálra az egészségügyi kormányzat embereket? Aki meg tudja ma fizetni a magánellátást, annak gyógyulásai esélyei sokszorosan jobbak, mint az „átlagembereké”. A tehetőseknek – akik a PET- és CT-vizsgálat igencsak húzós, maszek árát képesek leperkálni – így akár egy-két napon belül kezükben lehet a diagnózis. Aki nem gazdag, aki csóró, annak nincs joga a megfelelő és szükséges ellátásra?

A Fidesz a mi életünkön spórolja meg a stadionokra, az úszó világbajnokságra, a focira, a látványsportokra, Orbán Viktor budai Várba költözésére kidobott sok-sok százmilliárdot. A hét egyik híre, hogy a ősztől a laborvizsgálatokon is takarékoskodni kíván a „plebejus” kormány. A házorvosokat jutalmazzák, ha kevesebb betegüket küldik vér- és vizeletvizsgálatra. Krónikus betegek ezrei kerülhetnek így lehetetlen helyzetbe.

Hosszú várakozás után, Magyarországon is elérhetőek a legújabb onkológiai szerek. Csak úgy néz ki, nem mindenkinek. Több hatóanyagnál életkori korlátozást vezetnek be: 75 év fölött nem jár a legmodernebb terápia. A Fidesz szerint minél idősebb valaki, annál kevesebb joga van az életre? Ki jogosította fel az uralkodó párt – pénzben dúskáló, igen tehetős – vezetőit arra, hogy Istent játsszanak? Hogyan fér össze egy ilyen kegyetlen, embertelen intézkedés a keresztényi szeretettel?

Nem dumálnia kellene a kormánynak az egészségügy újabb és újabb – amúgy nem létező – sikereiről, hanem ideje lenne tenni is valamit a jelenlegi ramaty állapot megszüntetéséért. Nincs felelős azért, hogy 2014-ben mintegy 32 ezer gyógyítható – politikusi szóhasználattal élve – „magyar ember” halt meg azért, mert nem kapott megfelelő orvosi ellátást? Mikor kér a Fidesz bocsánatot az elhunytak hozzátartozóitól? Magyarország jobban teljesít? Nem rizsára, felelős kormányzásra van szüksége hazánknak.

Bizakodsz, hazám?, hogy majd a jövő?, hogy megúszod sértetlenül?
Hogy a reklámnak szánt hazudozás nem rohaszt meg belül?
Avathatsz csapatzászlót, utat, hidat, diszkót,
Ha korpa közé keveredsz, megesznek a disznók.
” /Orbán Ottó: Édes hazám /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.