2017. július 28., péntek

SERPÁK A MAGAS-TÁTRÁBAN - A TEHER GYÓGYÍTJA A TESTET ÉS LELKET

KÍVÁNCSI TÚRÁZÓ BLOG
Szerző: Kíváncsi Túrázó
2017.07.27. 


Hosszú évek óta járom a Magas-Tátra turistaútjait, de mindig elcsodálkozom, amikor egy serpa jön velem szemben, hatalmas terhet cipelve a hátán. Csodálattal vegyes tisztelettel húzódom félre és adok neki utat, hogy a megkezdett tempójában folytathassa az útját.

A Magas-Tátrában 4 turistaház van, amelynek az ellátását hegyi teherhordók, a serpák biztosítják, ezek a Hunfalvy-völgyi /a Rysy alatti/ menedékház 2250 méteren, a Téry menedékház 2015 méteren, a Hosszú-tavi menedékház /Zbojnícka chata/ 1960 méteren és a Zamkovszky menedékház 1475 méteren.

A többi menedékház alacsonyabban található és azok áruval történő ellátását gépjárművekkel, quadokkal oldják meg. Az említett 4 turistaház működéséhez viszont minden szükséges anyagot a serpák visznek fel: fűtőanyagot, sört, élelmiszert, ásványvizet,gázpalackokat, mosogatószert, ágyneműt, wc-papírt, stb...

A XIX. században megnőtt az érdeklődés a Magas-Tátra iránt, egyre többen érkeztek ide a gyógyforrások, a jó levegő, a csodálatos táj miatt. Az akkori kirándulók, túrázók teherhordókat fogadtak fel a csomagjaik szállítására.

A tátrai menedékházak építéséhez szükséges anyagokat is a teherhordók szállították, valamint ezeknek a házaknak az ellátását is sokáig az ő segítségükkel biztosították.

Mára már csak ott alkalmaznak serpákat a szállításra, ahol felvonókkal, vagy gépjárművekkel nem tudják azt megoldani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.