2017. július 5., szerda

TÉRKÉPRE ÉS ÁBRÁKRA TETTÜK A FÖLDÁRVERÉSEK EREDMÉNYEIT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Adatvizualizáció: Bátorfy Attila
Adattisztítás: Erdélyi Katalin, M. László
A nyers adatokat köszönjük Vágó Gábornak és a Greenpeace-nek.
2017.07.05.


2015-ben és 2016-ban hatalmas földprivatizáció zajlott le Magyarországon. Az állam 290 ezer hektár földet kínált eladásra, és ennek kétharmadát el is adta. A legnagyobb nyertesek Mészáros Lőrincék lettek: a felcsúti polgármester és családtagjai összesen több mint 1550 hektár állami földet vettek meg. Hosszú hónapok munkája után térképeken és különböző grafikonokon mutatjuk be a földárverések eredményeit.

2015 augusztusában derült ki, hogy a kormány az állami tulajdonú földterületek jelentős részét értékesíteni akarja. Lázár János akkor azt mondta, hogy ezzel 300 milliárd forintos bevételhez jut a költségvetés.

A tömeges földeladást azonban sokan ellenezték már a kezdetektől. A kritikák között felmerült, hogy a termőföld ára folyamatosan emelkedik, tehát hosszú távon anyagi veszteség éri az államot. Emellett szinte az összes eladni kívánt területeket bérbe adta korábban az állam, amely a területek értékesítésével elveszti a bérleti díjakból származó bevételeket.

A földárverési program elleni harmadik, és legnagyobb kritika az volt, hogy a kormány ezzel a hozzá közelállók kezére játssza az állami földeket. A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy a magyar politikai életben szokatlan módon az MSZP, a Jobbik, az LMP és a PM együtt tiltakozott a földprivatizáció ellen egy tüntetésen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.