2017. július 31., hétfő

TOVÁBB A PUTYINI ÚTON: JOGÁLLAM MARADÉKÁNAK ÜZEN ÉPP HADAT A KORMÁNY

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.07.31. 


Most épp a bíróságokra vetett - újra - szemet az Orbán-kormány. Politikai kinevezetteket ültetne az elvben független, önálló hatalmi ágba. Persze tudjuk, mit gondol Orbán Viktor a fékekről és egyensúlyokról.

A kormány ugyan néha meghátrálni látszik, de a terveit soha nem adja fel. Épp egy éve dobta be az igazságügyi tárca a közigazgatási bíróságok rendszerének ötletét. Ezen a fórumon olyan kérdések dölnének el, amelyek kényelmetlenek a jelenlegi hatalomnak. Közigazgatási bíróság előtt lehet megtámadni a közérdekű adatokat eltitkoló kormányzati szerveket, a közbeszerzések végeredményét, de a választásokkal és a politikai megmozdulásokkal kapcsolatos közigazgatási eljárásoknak is itt a vége. A kormány a bíróságok nyomására és az Alkotmánybíróság döntését követően végül csak létre hozta a közigazgatási bíróságok rendszerét, de elállt attól, hogy saját maga nevezzen ki oda döntnököket.

Az önmérséklet eddig tartott.

A 444 megszerezte a tárca legújabb ötletét, amely már a parlament elé sem vinné az ügyet, megoldaná okosban, egy egyszerű miniszteri rendelettel. A trükk egyszerű: a bírói kinevezések pontrendszerébe piszkálnának bele. Mégpedig úgy, hogy a közigazgatásban szerzett tapasztalatok után kapható objektív pontszámot utóbbiak esetében megdupláznák az azonos életpályájú bírói titkárokéhoz képest. Egyszerűbben: a közszolgának kétszer annyi esélye lenne bíróvá válni, mint annak, aki közel egy évtizede készül erre a pályára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.