2017. augusztus 15., kedd

A PÖKHENDI ÉS IRRITÁLÓ GAZDAGODÁSBA A MONARCHIÁK SZOKTAK BELEBUKNI

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Nehéz-Pozsony István
2017.08.14.



Az Orbán kormány minden szinten a jogi kontroll felszámolására törekszik, egyetlen célja a hatalmon maradás – véli Nehéz-Posony Márton. Az ügyvéd szerint a populizmus és a propaganda most még működik, de az emberek bármikor megunhatják, hogy hülyének nézik őket.
Szó sincs itt már jogállamról

Nyugodtan lehet diktatúrának vagy fél-diktatúrának nevezni egy olyan rendszert, ahol a hatalomnak nincs valódi kontrollja, nincs valódi egyensúly, a hatalom lényegében akármit megtehet az állampolgárokkal, cégekkel, a társadalommal és a jogrendszerrel is – véli Nehéz-Posony Márton, aki szerint az ilyen rendszerek nem tekinthetők jogállami demokráciának. 

Ő úgy látja, hogy ilyen körülmények között a jogrendszer is megszűnik abszolút mércének lenni, hanem a hatalom kiszolgálását szolgáló egyik eszköz lesz, épp úgy, mint a költségvetés, a közbeszerzési rendszer,a kinevezési rendszer, amik mind a hatalom bebetonozását és kontrol nélkül tartását szolgálják.

Nehéz-Posony Márton szerint ez az alkotmánybíróság kiherélésével kezdődött, a konszenzus nélküli bíróválasztás lehetőségétől, a hatáskör szűkítésén át és az indítványozás korlátozásáig. A formális jog látszatát megőrizték, miközben a hatalom kontrolját csökkentették, fogalmazott. Szerinte a hatalom minden szinten arra törekszik, hogy a jogi kontrolokat felszámolja. Az állami számvevőszék elnöke egy korábbi Fideszes politikus lett és a frakcióból többen ültek át az alkotmánybíróságra is –tette hozzá az ügyvéd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.