2017. augusztus 30., szerda

ÍGY BUKTATJA LE MAGÁT ÉS ORBÁN VIKTOR BARÁTJÁT A FŐVÁROS

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Joó Hajnalka
2017.08.30.


Két évig ingyen kaszált Garancsi István reklámérdekeltsége a fővárosi villanyoszlopokon. Mindez mellékesen derült ki egy szerdán közgyűlés elé kerülő javaslatból, amely most legálisan pályáztatná meg az öt éve még veszélyesnek kikiáltott elefántfül-hirdetéseket. A történet megértésében sokat segít, ha visszaidézzük, hogy öt éve még sértették a Fidesz (konkrétan a még házon belüli Simicska Lajos) érdekeit az ESMA oszlopreklámjai, a 2015-ös G-nap után viszont az Orbán Viktorral baráti viszonyt ápoló Garancsi István érdekeltségébe került a cég.

Két éve tartó jogsértést, illetve kivételezést akar utólag legalizálni a főváros egy szerdán napirendre kerülő előterjesztéssel. A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett javaslat alapvetően a főváros tulajdonában lévő, Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) által üzemeltetett villanyoszlopok reklámcélú hasznosítását, pontosabban egy erről szóló pályázat kiírását sürgeti. A körülményes indoklás szerint ugyanis ”az utóbbi időben jelentős hirdetői kereslet merült fel a Fővárosi Önkormányzat kezelésébe tartozó közutak mentén lévő közvilágítási oszlopok bérbe vehető felületei iránt reklám célú igénybevételre.”

A javaslat ennek ellenére csak a tájékozódást segítő jelzést megjelenítő reklámcélú eszközök megjelenítését tenné lehetővé az oszlopokon, hagyományos reklámok elhelyezését nem. Hogy mi a különbség? A kacifántos nevű körülményes nevű első verziót az a 2015-ös törvénymódosítás hozta létre, amellyel a 2012-ben balesetveszélyre hivatkozással bevezetett - valójában a kormánypártok akkor gazdasági érdekeit szolgáló - közúti reklámtilalmat akarta feloldani, majd tovább puhítani a kormánypárti többség. 2012-ben, a tilalom bevezetésekor ugyanis merőben más szelek fújtak a Fidesz környékén: az Orbán Viktorral és a Fidesszel még nagy barátságban lévő Simicska Lajos MAHIR-ját meglehetősen zavarták az elefántfülnek is nevezett oszlophirdetésekben utazó spanyol-magyar ESMA cég reklámjai, ezért egyik napról a másikra balesetveszélyesnek kiáltották ki és a lex-ESMA-ként elhíresült módosítással betiltották azokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.