2017. augusztus 23., szerda

MIÉRT NE ADJ A KISGYERMEKEDNEK LAPTOPOT VAGY MOBILTELEFONT?

KÖZÖSSÉGI MÉDIA MINDENKINEK BLOG
Szerző: Klausz Melinda
2017.08.22.


Azoknak a kisbabáknak, akik folyamatosan DVD-ket, mobileszközöket néznek, a szókincsük sokkal kisebb lesz, és nehezebben tanulnak meg beszélni, mint a velük egykorúak. Számtalan kutatás bebizonyította, hogy három éves kor alatt ártalmas televíziót nézni. A sok és korai tévézés akár figyelemzavarral, vagy olvasási és számolási készségek visszamaradásával is összefüggésbe hozható. (családnet.hu, 2016.)
A beszédfejlődéshez ugyanis társas interakciókra van szükség, emiatt azoknál a gyerekeknél, akik  sok mobileszközt használnak, későbbre tolódnak a  beszédfejlődési folyamatok. Az aktívan táblagépező gyerekek első szava nem ritkán a mama helyett maga a tablet szó. Ez egy háromezer-hatszáztizennégy főt megkérdező amerikai kutatásból derült ki. (Daily Mail, 2014.)
Mivel kis koruktól kezdve használják ezeket az eszközöket, a vizuális információ sokkal fontosabbá válik számukra, míg a szöveg kevésbé meghatározó. Eszközhasználatuk során könnyen és gyorsan kerülnek kapcsolatba tiltott vagy számukra kifejezetten káros tartalmakkal, hiszen például az automaikusan ajánlott videók sorozatában bármikor felbukkanhatnak negatív tartalmak. 
Mivel ezek a gyerekek még nem képesek különbséget tenni a valóság és virtuális világ között, sokkal bátrabbak lesznek, több kockázatot mernek bevállalni, mint azok, akik nem mélyedtek el annyira ebben a kissé fals virtuális világban. Ezeken a felületeken ugyanis gyakorlatilag minden állapot visszaállítható, mindig kapnak plusz életet, energiát és akár újra életre kelhetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.