2017. szeptember 19., kedd

BOTKA LÁSZLÓ TERVE AZ ÖSSZEFOGÁSRA EGY ÉRTELMES TERV, AMI MEGAKADÁLYOZHATJA A FIDESZ GYŐZELMÉT 2018-BAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.18.


Függetlenül attól, mint gondolunk Botka Lászlóról és az MSZP-ről, ha valaki a kormányváltásban és a kétharmad megakadályozásában gondolkodik, akkor érdemes odafigyelni azokra a tervekre, amiket Botka elmondott szombati programadó beszédében.

Botka beszédében alkalmas egyéni jelöltekről beszélt, és példát is hozott ezekre, a DK számára is vállalható megoldást adott a Gyurcsány problémára, és több engedményt is tett a többi pártnak. Ez az összefogás verzió több pontban is eltér a 2014-estől.

Egyéni jelöltek


A Botka-féle összefogás egyéni jelöltjei olyan személyek, akik tényleg alkalmasak lehetnek a győzelemre, és nem a pártok közti háttéralkuk eredményeként választott emberek. Ha a 2014-es eredményeket nézzük, a jelöltek hitelessége és alkalmassága alapján jól látható volt, hogy a friss politikusok arányaiban például jobban szerepeltek, mint a DK és az MSZP már kisebb hitelességgel szereplő politikusai. Egy jó jelölt akár 5-10 százalékot is hozhat a listás szavazatokhoz képest, ha erős és hiteles. Márpedig ha az LMP és a Momentum is külön indul, illetve ha valóban létezik a politológusok által jelezni szokott tömeg, ami a legerősebb ellenzéki jelöltre szavaz majd, az egyéni jelöltek nagyon sokat fognak számítani.

Botka ezért is mondta, hogy az alkalmasság döntsön az egyéni jelöltek kiválasztásánál, és azok a baloldali, liberális politikusok, akik 2014-ben vagy utána nyertek egyéniben (köztük a DK-s Oláh Lajos, a független Kész Zoltán, és az Együtt képviselője, Szabó Szabolcs), indulhassanak újra a körzetükben.

Ami pedig az alkalmasságot illeti: Botka már be is mutatott három jelöltet, és ezek közül csak egy MSZP-s van. A gyöngyösi polgármester, aki úgy nyert 2014 októberében az önkormányzati választáson a Fidesz és a Jobbik jelöltje előtt, hogy 2014-ben az országgyűlési választásokon az összefogás jelöltje itt még csak a harmadik helyen végzett. És ilyen jelölt a makói gimnáziumot 22 évig vezető igazgató is, aki generációkat nevelt fel a városban, és a szülők és a tantestület ellenében nem engedte újra pályázni őt a minisztérium az iskola vezetésére, illetve a most bemutatott kalocsai civil, aki tagja annak a helyi hálózatnak, amely 2014-ben Kalocsán rommá verte a Fideszt. Ők első ránézésre jó, és talán esélyes jelöltnek is tűnnek.

Márpedig az egyéni mandátumok száma fogja eldönteni azt, hogy a Fidesz szerez-e kétharmadot, lesz-e parlamenti többsége, lesz-e kormányváltás. Utóbbihoz 60 helyen kéne nyernie az ellenzéki jelölteknek a 106-ból, a Fidesz parlamenti többségének elvesztéséhez 40 ellenzéki jelölt, míg a kétharmad megakadályozása 12-13 ellenzéki jelölt győzelme esetén lenne biztos. Ehhez pedig 60 jó jelöltet minimum találni kéne. Amennyit nem látunk jelenleg az ellenzéki pártoknál összesen sem.

Épp ezért jó ajánlatnak tűnnek Botka jelöltjei, kérdés, hogy hány ilyen jelölt van még a kalapjában?

A Gyurcsány-probléma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.