2017. szeptember 30., szombat

CSAK ŐCSÉNY EZ, VAGY MAGYARORSZÁG?

HUPPA BLOG
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2017.09.30.


A józan gondolkodású magyar emberek az utóbbi napokban döbbenten figyelik, mi történik Őcsényben. Mostanáig sokan azt sem tudták, hogy ilyen nevű helység létezik Magyarországon. Nem kevés azoknak a száma, akik számára az alig 2 400 lelkes, Tolna megye Szekszárdi járásában lévő község csak most került fel a térképre, holott már a római korban is létezett település a mai falu helyén. A jellegzetes sárközi mocsárvilág gyakran adott menedéket bujdosóknak, szegénylegényeknek éppúgy, mint az itt megtelepült bencés rendi barátoknak. A zsellérek által lakott kis falu többször leégett mire a település mai szerkezete – a XVIII. század elejére – kialakult. Látnivaló, a turisták számára érdekes célpont a faluban gyakorlatilag nincsen, a mezőgazdaági termelés minimális. Munkalehetőség alig van, az is jobbára a háziiparban, a népművészeti hagyományőrző tevékenység keretein belül. Talán éppen emiatt a lakosság létszáma az 1960-as évektől lassan, de folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

Ebbe a kis faluba terveztek hozni néhány menekültet pár napra. Ez volt az a település, ahol szélsőséges indulatokat váltott ki, hogy egy helyi panzióban menekült gyermekeket akartak üdültetni. Ebben a faluban falugyűlést hívtak össze a mindenkit érintő ügyben, hogy közösen határozzanak. És ebben a faluban szabadultak el a gyilkos indulatok. A lakosok nem kímélték se egymást, sem a menekülteknek szállást adni szándékozó panzió tulajdonosát. Az ő kocsijának a kerekeit kiszurkálták a falugyűlést követő éjszakán. Ma reggeli hír, hogy a sorozatos és durva támadások hatására, amelyből a tettlegesség sem hiányzott, beváltotta ígéretét és lemondott Fülöp János, Őcsény polgármestere.

Bár a lemondott polgármester személyes indokokat, ellene irányuló szervezkedést lát az eset hátterében, mi nem elégedhetünk meg ennyivel. Az eset lényegesen mélyebb, lényegesen durvább vetületeit is meg kell látnunk a felszín mögött.

Különösen igaz ez, ha figyelembe vesszük Orbán Viktornak az üggyel kapcsolatos megnyilatkozását, aki a Tallinban megrendezett Európai Uniós csúcsértekezleten is szakított időt arra, hogy foglalkozzon a kicsiny faluban történtekkel: „Nem akarnak az emberek migránsokat befogadni, nem akarnak az országba és nem akarnak a falujukba. Annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyerekek fognak jönni. A magyar ember szereti a gyerekeket, és az elesetteket mindig szívesen segíti, de annyit hazudoztak migránsügyben, hogy ha azt mondják, hogy gyerekek fognak jönni, arra azt mondja a magyar, először gyerekek, aztán a szülők, aztán családegyesítés, és ott vagyunk a bajban. Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.