2017. szeptember 11., hétfő

ORBÁN ELHAJÍTOTTA A BUMERÁNGOT ÉS MOST VISSZAÜTÖTT RÁ - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Csernyánszky Judit
2017.09.11.


Orbán elhajította a bumerángot és most visszaütött rá: így értékeli a Deutchelandfunk az Orbán menekültpolitkáját elítélő európai bírósági döntést, valamint az ezt követő, a kerítés költségeinek követelését visszautasító, bizottsági elnöki döntést.


véleménycikk szerint Emmanuel Macron új Európa-politikája is megerősíti azt a német körökben is egyre izmosodó elvi kérdést, miszerint s szolidaritást nem vállalók ne szólhassanak bele az uniós döntésekbe, s emellett indokolt lenne a pénzcsapok elzárása is.

A német igazságügyminiszter, Heiko Maas a DPA hírügynökségnek adott interjújában (Daily Sabah Europe) egyenesen felszólította az Uniót, amennyiben Magyarország nem teljesíti a bizottsági verdikt után sem kötelezettségeit, vonják meg tőle az uniós támogatásokat. A Deutschelandfunk emellett azzal is érvel, Nagy Britannia távozásával az eddig rendelkezésre állt források amúgy is jelentősen csökkennek. Macron ezen felül az egyhangú döntésmechanizmus helyett a többségi szavazati rendszer kialakítását szorgalmazza. S vízválasztó lehet ennek bevezetésében: vajon hogyan fog voksolni Orbán akkor, ha a Lengyelország elleni szankciókról kell majd szavazni. Hisz – emlékeztet a lap - Donald Tuskot is megszavazta a többiekkel együtt. Kérdés: Orbán beleharap abba a kézbe, ami enni ad neki?

Az orosz Pravda is terjedelmes cikkben foglalkozik a Szlovákiát és Magyarországot elmarasztaló uniós kvótaüggyel. Méghozzá abban a megközelítésben, hogy a kvóta kötelezettség rendkívüli helyzetben született rendkívüli intézkedés, és ezért azt nem is kellett jóváhagynia a tagállamok parlamentjeinek. A cikk szerint ez az eljárás a demokrácia megcsúfolása, s ilyen a Kremlben még a szovjet időkben, rendkívüli helyzetekben pedig egyáltalán nem fordulhatott volna elő. A csalhatatlan demokráciában ez a kvóta-kötelezettség már-már diktatórikus időkre emlékeztet – elemzi a helyzetet Moszkvában a Pravda...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.