2017. szeptember 15., péntek

SPÓROLÁS AZ ONKOLÓGIÁN: NE DÖNTSENEK AZ ORVOSOK HELYETT!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.09.15.


A rákbetegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület tiltakozik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szakorvosok terápiaválasztási szabadságát korlátozó, az onkológiai kezelési lehetőségeket szűkítő terve ellen. A betegszervezet álláspontja: miután a társadalombiztosítás hosszú döntési folyamat eredményeként, a hatásosságot és a költséghatékonyságot is értékelve fogadta be finanszírozásba a jelenleg elérhető rákgyógyszereket, a napvilágra került terveket nem lehet másként értékelni, minthogy az állam a rákbetegeken akar spórolni.

„A közbeszerzési eljárások rendszere alkalmas arra, hogy azon készítmények közül, amelyek esetében az új betegek kezelése során a szakma nem tud különbséget tenni a hatás tekintetében, versenyt hirdessünk” – írja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleményében. A Gyógyulj Velünk Egyesület tapasztalatai szerint a szakorvosok meg tudják különböztetni egymástól a gyógyszereket. Számunkra megnyugtatóbb, ha a szakorvosi munkacsoport a kórházban a beteggel együtt dönthet a terápiáról és nem egy állami hivatalban döntenek a sorsunkról. Elvárjuk, hogy a rákbetegeknek is legyen beleszólásuk, hogy a hatásukban akár azonos, de különböző hatóanyagú kezelések közül melyiknek a rövid és hosszabb távú mellékhatásait képesek elviselni, vállalni.

„A betegek számára az orvosszakmailag indokolt terápia elérhető marad” – írja a NEAK. Meg azt is, hogy ha „két készítmény hatása megegyezik, akkor a kedvezőbb árút kell választania az orvosnak.”A Gyógyulj Velünk Egyesület álláspontja szerint az orvosszakmai indokoltságot nem a gyógyszer ára határozza meg. A szövettani leletek egyre hosszabbak, egyre több tényező alapján döntenek az orvoscsoportok arról, hogy egy beteg számára mi lehet a társbetegségekkel is összeegyeztethető leghatékonyabb gyógymód, hogyan válthatják egymást az egyes kezelések. A terápiás paletta szélesedésével az elmúlt időszakban a finanszírozó és a döntéshozók is rendszeresen büszkélkedtek, mert ez esélynövekedést eredményezett a betegeknek. A Gyógyulj Velünk Egyesület egyetért ezzel, s tiltakozik minden esélycsökkentő lépés ellen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.