2017. szeptember 16., szombat

POLITIKAI OKBÓL SZÍVTELEN, EMBERTELEN HATALOM

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zoltai Ákos
2017.09.16.


A magyar kormány szándékosan tartotta megalázó körülmények között és szem előtt a menekült családokat – mondja Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

- Elnyerték az egyik legrangosabb emberi jogi elismerést, a Gulbenkian-díjat, és bekerültek a Václav Havel-díj három jelöltje közé is. Soros ezt is elintézte?

- A Fidesz világában nyilván ezzel magyarázzák, de van egy objektív valóság, ami azt mutatja, hogy Magyarországon olyan dolgok történnek, amelyek miatt az emberi jogok érvényesülését mind nagyobb figyelem övezi. A Havel-díj egyik jelöltje az a törökországi aktivista, aki őrizetben van, mert az igazságszolgáltatás függetlenségéért küzd. Ez sokat elmond arról, milyen közegbe kerültünk. Az utóbbi években egyébként egyre többször kapunk pozitív visszajelzéseket és elismeréseket.

- Miközben önöket elismerik, Orbán Viktornak nem volt ideje fogadni az ENSZ menekültügyi főbiztosát.

- Filippo Grandi negligálása jelzésértékű volt. Ő nemcsak egy szervezet vezetője, hanem egy eszmének, a menekültek védelmének a megtestesítője. Azért látogatott hazánkba, mert annyira aggasztó a helyzet, hogy szükségesnek érezte személyes jelenlétével felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét. Ez a jelzés egyébként nem előzmények nélküli. A napokban volt az ENSZ emberi jogi tanácsának éves nyitóülése is, ahol az emberi jogi főbiztos a globális állapotokról beszélt. Negyven országot említett meg, a listát a mianmari helyzettel kezdte, majd tovább haladva a földgömbön elérkezett Európába, hazánkat pedig külön kiemelte. A civil ellenes törvényről és a menekültügyről is beszélt, így arról is, hogy a tranzitzónában jogi garanciák nélkül tartanak fogva embereket. Magyar állampolgárként rettenetesen felháborít, hogy a magyarországi emberi jogi helyzet romlása ekkora visszhangot kényszerül kapni. 2017-ben egy uniós tagállamban, ahol elvileg a humánum és a jogtisztelet fontos érték, ilyen dolgoknak nem lenne szabad megtörténniük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.