2017. október 11., szerda

A KATALÁN AUTONÓMIA ELNÖKE DEKLARÁLTA A FÜGGETLENSÉGET, MEG NEM IS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2017.10.10.


Tegnap óta egyre feszültebb, és az igazság kedvéért tegyük hozzá: abszurdba forduló várakozás előzte meg a katalán autonómia elnökének, Carles Puigdemont-nak ma délutáni parlamenti beszédét. Mintha egyetlen politikus személyén és döntésén múlna, mi is történik mától Katalóniával és Spanyolországgal. Ez már önmagában jelzi, mennyire elvesztették a helyzet feletti kontrollt a politikai vezetők, és mennyire kiszolgáltatták az országot egy kiszámíthatatlan játszma fordulatainak. Elsősorban a játszma erősebb, kevésbé transzparens és passzívabb résztvevője, a spanyol kormány, amelyet ezért nagyobb felelősség is illet, és amelynek térfelén, Puigdemont mai taktikus lépése nyomán, újra ott pattog a labda.

A katalán önkormányzat, a Generalitat elnöke számára ma az volt a legnagyobb kihívás, hogy megőrizze az október 1-én szerzett helyzeti előnyét: a spanyol kormány által alkalmazott erőszak miatt szerzett belső és nemzetközi támogatást. Mindezt úgy, hogy saját, függetlenség-párti híveinek se okozzon csalódást, se azoknak, akik 2015-ben alakult választási koalíciója programja, illetve az egy hónappal ezelőtt megszavazott – és az Alkotmánybíróság által felfüggesztett – törvények alapján bíztak a függetlenségi deklarációban, és a hosszabb távú elszakadási folyamat megindításában. És mindezt úgy, hogy közben a lehető legkisebb igazolást nyújtsa a spanyol állam előre bejelentett intervenciójához.

Ezt a feladatot Puigdemont egy olyan nyelvi trükkel oldotta meg, ami néhány percen belül teljesen ellentétes tartalmú címeket eredményezett a különféle politikai ideológiájú sajtótermékekben, és még órák múlva és ellentétes értelmezésekre ragadtatta az elemzőket. Míg pl. az El País mérvadó spanyol napilap este nyolcas főcíme szerint Puigdemont „deklarálja a függetlenséget, de függőben hagyja”, a katalán – de nem függetlenségpárti – La Vanguardia szerint az elnök „felfüggeszti a függetlenség következményeit, hogy elősegítse a dialógust”.

Ennél is jobban aláhúzza az alkalmazott formulák kétértelműségét, hogy a barcelonai parlament szocialista frakcióvezetője azzal kezdte hozzászólását a vitához: „Nézzük csak, elnök úr, jól értettem-e? Ön felvállalja a nép felhatalmazását, majd felfüggeszt egy olyan függetlenségi deklarációt, amely nem ment végbe?”

Puigdemont kb. félórás, nagyrészt katalánul tartott beszédében mindössze 3 mondatot szentelt a napok óta várt „lényegnek”, az El País spanyol fordítása alapján nagyjából a következőket:

A népszavazási törvény rögzíti, hogy az IGEN győzelme után összeül a parlament, hogy deklarálja a függetlenséget. Elérkezve ehhez a ponthoz, felvállalom a nép felhatalmazását, hogy Katalónia független állammá, köztársasággá váljon. Ma ezt tesszük teljes ünnepélyességgel, és ugyanezzel az ünnepélyességgel javasoljuk, hogy a Parlament függessze fel a függetlenség deklarációját, hogy létre jöhessen a dialógus, amely egy egyeztetett megoldásba torkollik.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.