2017. október 16., hétfő

AZ ELTÜNTETETT ALKOTMÁNYOSSÁG VALÓBAN KELLETT AZ ORSZÁG VAGYONÁNAK ELLOPÁSÁHOZ?

CIVILHETES BLOG
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2017.10.16.


Jó lett rá az alaptörvény?

A helyzet mindhárom botrányos cég (Buda Cash, Hungária, Quaestor) esetében más, de látszanak közös vonások.
A brókercégeknél a felügyelet régóta feltárt adminisztratív jellegű szabálytalanságokat, de a hibák korrekciójának elrendelésénél többet nem tett.
A gyakorlatban visszaélésekre utal, ha nem rögzítik megfelelően az ügyfél megbízását, ha megbízás nélkül a bróker az ügyfél pénzével üzletel.
Gyanús minden olyan tranzakció, amelyet késleltetve vagy nem megfelelően rögzítenek, ha nem valós adatok jelennek meg a számlán.
A felügyelet mellett esetenként hunyó lehetett az ügyfél is, ha például fekete pénzt forgatott vagy a brókerrel összejátszott valamilyen közös csalásban, nyereség/veszteség eltüntetésében.
Az érintett pénzintézeteknél egymással párhuzamosan előfordulhatott adminisztrációs hiba, a bróker egyéni ügyeskedése, a cégvezetés által megszervezett csalás és rossz üzlet politika, hanyag gazdálkodás.
Ezt majd a nyomozás során igen fáradtságos munkával lehet kideríteni. Ha egyáltalán kiderül.
A Quaestornál úgy tűnik, hogy eleve kódolva volt a bukás, hiszen a begyűjtött pénzt olyan ingatlanokba fektették, amelyekben a magas megtérülésnek csak nagyon szerencsés esetekben volt esélye, az nem likvid eszközök egy bizonyos mértéken túl nem biztosították az ígért hozamok és a tőke kifizetését.
Biztosnak látszik, hogy durva csalások is előfordultak.
Ebből a felügyelet sara, hogy egy 10 milliós tőkéjű KFT 60 milliárdos kötvénykibocsátásra ad engedélyt és nem veszi észre, hogy plusz 150 milliárd értékben dob piacra nem engedélyes terméket. Ezt persze az ügyfeleknek és a többi piaci szereplőnek is észre kellett venni, de mindenki hallgatott, mert az ígért magasabb hozam elborította az elméket. (Hasonlóképpen, mint anno a devizahiteleknél. Kockázat nem számít, csak benne legyek a bizniszben.)
A megjelent infók arra utalnak, hogy a politika (egyes politikusok) benne volt a bizniszben.
A Buda Cashnél a bankok működésének 1993-as engedélyezése, a Quaestornál a tulajdonos fociüzleti szerepvállalása elég egyértelműen a politika felé mutat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.