2017. október 4., szerda

FORDULAT CEU-ÜGYBEN - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.10.04.


A Reuters és az AP hírügynökség beszámol arról, hogy a Közép-Európai Egyetem, a CEU együttműködési megállapodásra jutott a New York állambeli Bard College nevű felsőoktatási intézménnyel, és reméli, hogy az erről szóló, úgynevezett egyetértési emlékeztető lehetővé vált aláírása nyomán rendeződik a CEU magyarországi helyzete. A Reuters ugyanakkor megírja azt is, hogy az illetékes magyar államtitkár szerint még nem teljesültek a jogszabályi feltételek.

Az áprilisban elfogadott magyar törvénymódosítás értelmében ezentúl akkor működhet külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha egyfelől működésének támogatásáról államközi szerződés rendelkezik, másfelől a székhely szerinti országban is folytat felsőoktatási tevékenységet.

Reuters emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök politikai konfliktust gerjesztett a CEU működésének megnehezítésével, a Soros György által alapított intézmény azonban leszögezte, hogy nem kíván távozni Magyarországról. A magyar kormányzati fellépés nemzetközi bírálatokat és budapesti tiltakozó megmozdulásokat váltott ki, Orbán politikai támogatottsága meggyengült az egyetemi szabadság ellen intézett támadása következtében.

A fordulat – írja a Reuters – azután következett be, hogy Orbán ismét megtámadta Sorost, nemzeti konzultációt hirdetve abban a témában, hogy állítása szerint a milliárdos filantróp beavatkozik az európai migrációs szabályok alakításába.

Ugyanakkor a hírügynökség beszámol arról, is, hogy Palkovics László oktatási államtitkár az ATV-nek adott nyilatkozata szerint a Bard College-dzsal megszülető egyetértési emlékeztető még nem elégíti ki a magyar kormányzatot. Palkovics szerint a magyar törvényi előírások csak akkor teljesülnek, ha Amerikában hivatalosan akkreditálják a CEU által nyújtott valamelyik kurzuson megszerezhető diplomát. 

Az AP hírügynökség a CEU-ügyről beszámolva úgy fogalmaz, hogy a kérdés Orbán Viktor kormányfő Soros Györggyel való „ideológiai konfliktusának” a része, és hogy Soros magyar kormányzati kampányok célpontjává vált...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.