2017. október 10., kedd

KIS FINNORSZÁG A FÖLDKÖZI-TENGER PARTJÁN: ILYEN LENNE KATALÓNIA, HA ORSZÁG LENNE

INDEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA - SZÉMANN TAMÁS
2017.10.10. 


A katalán függetlenségi népszavazás óta mindenki azt találgatja, mi lehet Katalónia következő lépése, és mi történik, ha megpróbálkoznak a Spanyolországtól való elszakadással. Először azt összegeztük, milyen gazdasági következményei lehetnek az önálló katalán állam kikiáltásának spanyol és katalán szempontból, most pedig megnézzük, milyen európai országokhoz lenne hasonló Katalónia független államként fő mutatói alapján. 

Katalónia gazdaságilag az uniós átlag feletti fejlettségi szinten áll, és több szempontból is simán elmenne független országnak. A probléma nem is ezzel van, az elszakadás alapvetően azért kényes kérdés, mert a tét egyrészt Spanyolország területi integritása, másrészt tágabb perspektívából az egész Európai Unió politikai stabilitása. Ha egy – egyébként meglehetősen széles autonómiával, önálló regionális parlamenttel rendelkező – régió egyszer úgy dönthet, elszakad, az az unió szempontjából rossz precedenst teremthet, táptalajt adhat más függetlenségi mozgalmaknak is.

Így bár az EU csúcsszervei egyértelmű állásfoglalásokra nem kaphatók a kérdésben, azért alapvetően fellélegeznének, ha párbeszéd kezdődne a spanyol és a katalán kormány közt, aminek a végén sikerülne elszakadás nélkül megegyezni. Ha ez nem sikerül, Katalóniának önálló államként valószínűleg újra kéne felvételiznie az EU-ba, ami nem lenne egyszerű kör akkora ellenszélben, ami most kinéz az irányukba. De milyen lenne egyáltalán Katalónia, mint ország?

A 32 ezer négyzetkilométer (vagyis egyharmad Magyarország) területű régió országnak kicsi ugyan, de Európában akadnak ennél is apróbb államok: mint a térképen látszik, csak az unióban öt ilyen van. A legkisebb önálló állam, Málta, több mint százszor beleférne Katalóniába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.