2017. november 26., vasárnap

A LEX-CEU ÉS A NYITOTT TÁRSADALOM MAGYARORSZÁGON: KITEKINTÉS A DEMOKRATIKUS FORRADALMAK TÖRTÉNETÉN TÚLRA

MÉRCE
Szerző: GAGYI ÁGNES
2017.11.26.


Jelen cikk a Cultures of History Forum felhívására reagál a Lex CEU és a nyitott társadalom helyzetének megvitatására. A felhívás az egyetemi szabadságot és a civil társadalmat érintő fenyegetésekre koncentrál a közép- és kelet-európai régióban. A magyar kormány támadását a Közép-európai Egyetem (CEU) ellen úgy értelmezi, mint a térségben általánosan is jellemző, a liberális demokrácia alapvető elveitől való eltávolodás jelét.

Ezt a folyamatot egyfajta visszaesésként értelmezi az 1989 utáni demokratikus átalakuláshoz fűződő reményekhez és törekvésekhez képest. Ha kérdésfeltevésünkben ezt a szempontot követjük, akkor a visszaesés megértéséhez azokat a helyi és regionális tényezőket kell megvizsgálnunk, amelyek a progresszív tendenciáktól való eltávolodáshoz vezettek.

Ha azonban kitekintünk a demokratikus forradalmak kanonikus történetén túlra, azt látjuk, hogy a tekintélyelvű tendenciák erősödése világszerte megfigyelhető, beleértve azokat az államokat, amelyekre a nyugati típusú demokrácia fellegváraiként szokás tekinteni.

A szocializmus utáni átalakuláshoz kapcsolódó helyi sajátosságok nem adnak elég magyarázatot arra a demokratikus visszaesésre, amelyet ma világszerte tapasztalunk. Hogy megérthessük a jelenlegi krízishelyzetet, érdemes felülvizsgálni a szocializmust követő demokratizálódás hidegháború utáni politikai narratíváját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.