2017. november 8., szerda

AZ OFFSHORE-OZÁS FELSZÁMOLÁSA NÉLKÜL SEMMI SEM KIJAVÍTHATÓ ELROMLOTT VILÁGUNKBAN

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.11.08.


Kevés unalmasabb dolog van a világon, mint az offshore-ozásról beszélni. Ami szomorú, mert kevés dolog van a világon, ami az offshore-ozásnál átfogóbban és mélyebben befolyásolná a mai társadalmat és politikát. Az offshore-jelenség visszaszorítása nélkül ma nulla esély van baloldali politikát folytatni Európában. De bárkinek, aki elkötelezett a tisztességes piaci működés és a valódi demokrácia mellett – tehát konzervatívoknak és liberálisoknak is –, az első számú fenyegetést kell látniuk a jelenségben.

Arra a kérdésre, hogy
mi is az az offshore-ozás,

viszonylag egyszerű válaszolni. Egy offshore cég olyan gazdasági szereplő, amelyet egy nagyon alacsony adókkal rendelkező országban alapítanak, és amelynek célja, hogy tulajdonosának kevesebbet kelljen adóznia más országokban folytatott gazdasági tevékenysége után. Másrészt, az offshore cégek arra is jók, hogy átláthatatlanná tegyék a tulajdonosi viszonyokat és pénzmozgásokat, így akár illegálisan szerzett milliárdokat is el lehet rejteni anélkül, hogy bárki kideríthetné, kié igazából a pénz, és honnan származik.

Józan paraszti ésszel tehát az offshore-ozást adócsalásnak, vagy nemes egyszerűséggel lopásnak nevezhetnék.

Pedig jogi szempontból nézve ezek az ügyletek sokszor teljesen rendben vannak, nem ütköznek jogszabályokba. Ez az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti őket a közönséges lopástól – illetve az, hogy ezzel a lehetőséggel jellemzően a nagy multicégek és a bizonyos jövedelmi szint felett lévők élhetnek, köztük a politikai és gazdasági döntéshozók. És mivel ők határozzák meg, mi is törvényes és mi nem, így ez a konkrét lopás kap valami csili-vili nevet, mondjuk adóoptimalizáció, és az ügy le is van tudva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.