2017. november 8., szerda

EGY NYILVÁNOS POLITIKAI TŰZHALÁL ÜZENETE AZ ILLIBERÁLISOKNAK - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2017.11.08.



- Olyan EU kell, amelyben egyik tag sem csaphatja be a másikat, és aki nem tesz eleget a kötelezettségeinek, annak a tagságát fel kell függeszteni.
- Keletnémet vezetők a szélsőjobbnak teszik a szépet, amikor Orbán Viktorral kokettálnak.
- Az osztrák államfő a magyar miniszterelnök rovására eresztett meg egy poént - Soros György jelenlétében.

FAZ

Lengyelország továbbra is döbbenten és értetlenül áll, miután belehalt sérüléseibe az a férfi, aki 3 hete felgyújtotta magát, tiltakozásul a jogállam leépítése ellen. Helyszínként azt a varsói teret választotta, ahol a szocializmus idején a katonai parádékat tartották. Tettében nem volt semmi fanatizmus, mint ahogy illúzió sem a jelenlegi helyzetet illetően. Az biztos, hogy történelmet írt. A rendszerváltás előtt már több tucatnyian végeztek ily módon önmagukkal, pl. a prágai diák, Jan Palach, aki a Varsói Szerződés csapatainak bevonulása ellen tiltakozott azzal, hogy lángra lobbantotta saját magát. Kései utódja azt írta búcsúlevelében, hogy az emberek alvó lelkiismeretét próbálta meg felébreszteni. Ugyanakkor olcsó magyarázat, amit a lengyel belügyminiszter talált ki, hogy ti. a férfi az ellenzéki propaganda áldozata lett. Ezzel együtt az élvezetekre épülő világunkban sokan nem tudják hová tenni a romantikusnak ható cselekedetet. Hogy azután miként hat ki a továbbiakra, azt senki sem tudja megmondani. De az üzenete az, amit egy költő így fogalmazott meg: Voltam és nem jövök többé. Mindkettőnknek rossz, ha átnézel rajtam.

NZZ

A volt lengyel baloldali külügyminiszter bírálja, hogy a német kancellár nem kérdezte meg a többi tagállamot, amikor jó két éve, a menekültválság csúcsán a határok megnyitásáról döntött. Sikorski szerint rövid időn belül össze lehetett volna hívni egy villámértekezletet. Ugyanakkor ma országában sokan érzik úgy, hogy ne kívülről döntsék el, hány embert fogadnak be. A politikus, aki a Jaruzelski-féle szükségállapot elrendelése után maga is menekült volt Nagy-Britanniában, azt szükségesnek tartja, hogy fogadják be mindazokat, akiket hazájukban politikai okokból üldöznek, csakhogy már itt is milliókról van szó. Ugyanakkor a populizmus szerinte azért is tudott előretörni, mert az emberek érzik, hogy Európa elvesztette az ellenőrzést ez ügyben. Meg kell alaposan nézni, hogy kit engednek be, de a végső döntés joga a nép kezében van a választandó utat illetően. De arra is szükség van, hogy az EU segítsen azoknak az országoknak, amelyek a legnagyobb kihívással néznek szemben a migránsügyben, pl. hogy hatékonyan ügyeljenek a külső határokra. Ám azt is el kell érni, hogy tegyenek eleget kötelezettségüknek. És ha erre nem hajlandóak, akkor nem szabad visszariadni attól, hogy felfüggesszék tagságukat az unióban. Olyan szervezet kell, amelyben az egyik tag nem játszhatja ki a másikat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.