2017. november 25., szombat

KIDERÜLT: EZÉRT SZABADUL AZ ESZKÖZKEZELŐ A LAKÁSOKTÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.11.24.


A lakhatásra alkalmatlan, gazdaságosan nem felújítható, üresen álló ingatlanokat adná át az államnak a Nemzeti Eszközkezelő – tudta meg az Azénpénzem.hu. Az Eszközkezelő továbbra is fogadja a kérelmeket, bár várhatóan a megemelt keretnél is többen szeretnének a programba bekerülni. Akinek megveszik a lakását, az otthonában maradhat.

Csak azokat az üres ingatlanokat adná át (valójában vissza) az államnak a Nemzeti Eszközkezelő, amelyeket nem tud hasznosítani – tudta meg az Azénpénzem.hu. Mint megírtuk, a parlament előtt lévő törvénymódosítás szerint a NET Zrt. által bérbeadás útján nem hasznosítható ingatlanok kerülhetnének a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz (MNV).

A Nemzeti Eszközkezelőnél megüresedett lakásokat a NET Zrt. felméri, azokat az ingatlanokat, amelyek hatékonyan felújíthatók és később bérbeadhatók felújítja, és pályázat útján új bérlőknek adja ki. Most is fut lakhatásra alkalmas üresen álló lakás bérbeadására pályázat (ezt itt nézheti meg). Többször azonban olyan rossz állapotban vannak ezek az ingatlanok, hogy a gazdaságos rendbehozataluk nem lehetséges. Ilyenkor minden hatályos műszaki előírásnak meg kell felelni, akár új kéményt is kell építtetni, így van olyan eset, amikor a felújítás az ingatlan értékénél is nagyobb beruházást igényelne. Az ilyen ingatlanok – a felújítás híján – csak az enyészeté lesznek, ráadásul ellenőrzésükre is forrásokat kell biztosítani.

A törvénymódosítással lehetővé válik, hogy a Nemzeti Eszközkezelő ezeknek az ingatlanoknak a vagyonkezelését visszaadja az MNV Zrt-nek, hiszen egyébként is az MNV Zrt. tulajdonában vannak. Mint megtudtuk, ezeket az ingatlanokat aztán a vagyonkezelő akár uniós források segítségével is felújíttathatja, majd a tervek szerint szociális intézmények kitagolásához (nagylétszámú, bentlakásos intézetek lakóinak kiköltöztetése lakóotthonokba, lakásokba) vagy gyermekvédelmi célokra is felhasználhatja, de akár hajléktalanok számára is kialakíthat lakást. Eddig az eszközkezelő vagyonkezeléséből nem kerülhettek ki, ezért van szükség a törvénymódosításra.

Ezek ellen a célok ellen aligha emelne bárki kifogást, de a törvénymódosítás indoklásából ez nem derül ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.