2017. november 25., szombat

MAGYAR MÉLYSZEGÉNYSÉGBŐL RÓMAI GALÉRIÁBA

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: FAVERO-FÜRJÉSZ JUDIT ÉVA
2017.11.25.


Színes álmok – Apró lépések a művészetben a társadalmi integrációért címmel nyílt pénteken kiállítás a római Medina Roma művészeti galériában. Húsz mélyszegénységben élő magyar gyermek festményeit csodálhatja meg az olasz közönség, mindegyik kis művész az Igazgyöngy Alapítvány programjában vesz részt.

A tárlatot szervező Tresure Rome és Tresure Rome Collection olasz cégek tulajdonosa, Kiss Henrietta hosszú ideje követi, és ahogy tudja, segíti az alapítvány munkáját.
Kisgyermek korában nagymamája gyermekotthonban dolgozott, természetes volt számára különböző származású gyerekek között felnőni. Felnőttként többször alkalma volt amerikai ügyfelekkel együtt dolgozni, és mivel az angolszász kultúrában nagyon fontos a jótékonyság, ekkor vetődött fel benne a gondolat, hogy az Igazgyöngy Alapítvány munkáját segítve valamit ő is visszaadhatna a közösségnek a megtermelt értékekből. Eleinte a Szuno termékeket vásárolták, illetve a náluk foglalt szállásokból befolyt bevétel egy részét az alapítvány megsegítésére fordították. Látva azonban, hogy a probléma egyre több családban van jelen, hogy a társadalom egyre jobban szétszakad, ugyanakkor a civil szervezetek forrásai egyre csökkennek, úgy érezte, ennél többet kell tennie. Olaszországban az emberek elég nyitottak a nehézségeken átmenő társaik segítése iránt, kezdve azzal, hogy az egyház mind a mai napig gyűjtéseket rendez a szegények megsegítésére, a kisebb-nagyobb vállalatokon át, amelyek karácsonykor a Save the Children és egyéb civil szervezetek képeslapjait és ajándékait küldik ügyfeleiknek, egészen a magánszemélyekig, akik jótékonysági rákellenes futóversenyeken vesznek részt, vagy akár afrikai gyerekeket is befogadnak otthonukba saját gyermekükként. Mindezen szolidaritás ellenére kevesen tudnak arról, hogy Európa szívében milyen körülmények között élnek ma gyermekek. Henrietta ezért úgy gondolja, hogy a kiállítás egyik legfontosabb célja, hogy ezt megértesse az olasz közönséggel: „Miközben patkányok járnak a házakban, ahol élnek, nincs megfelelő víz-, villany-, gázellátás, és gyakran korgó gyomorral ülnek az iskolában, e gyerekek művei nemzetközi versenyeket nyernek. Hihetetlen, hogy ilyen nehéz körülmények között élő gyerekek ilyen csodákat tudnak alkotni.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.